Brannstatistikk fra 2001 - 2006 viser at tre ganger så mange branner i fritidsboliger har årsak knyttet til fyringsanlegg, sammenlignet med helårsboliger. Dette er noe av grunnen til at andre bygg enn helårsboliger nå er omfattet av kravet om offentlig feiing og tilsyn med fyringsanlegg.
Annet bygg en helårsbolig er for eksempel forsamlingshus, forretningslokaler o.l. der det finnes fyringsanlegg for oppvarming. Dette kan også omfatte ubebodd helårsbolig, der bygget og fyringsanlegg fremstår klart til bruk.
Forskrift om brannforebygging bestemmer at det skal utføres feiing og tilsyn med alle fyringsanlegg som benyttes til oppvarming, også i fritidsboliger og andre bygg enn bolig. Dette betyr at kommunene nå skal utføre feiing og tilsyn også på slike eiendommer. Som eier er du på samme måte som for bolig, forpliktet til å motta tjenesten.
Feiing og tilsyn i fritidsboliger har hatt stort fokus. Brannårsak knyttet til fyringsanlegg er tre ganger større i fritidsboliger enn i helårsbebodde hus. Årsaken er blant annet at det ikke har vært utført feiing og tilsyn.
Feietjenesten er fortsatt i en kartleggingsfase for hytter og fritidsboliger. Når vi nå oppretter journal for eiendommen, blir det automatisk lagt inn en ovn og en skorstein for hvert bygg. Ytterligere kartlegging vil bli gjort ved gjennomføring av tilsyn.
Meld fra til feietjenesten dersom:
- det ikke er fyringsanlegg (pipe og ovn) i bygget
- bygget er til nedfalls eller på annen måte ikke egnet til bruk
- du ikke eier eller er kontaktperson for eiendommen varselet gjelder
Når du mottar varsel om feiing og tilsyn, vil dette gjelde for en bestemt dato. Det er mulig å avtale en annen dato og et nærmere klokkeslett. Feietjenesten kan kontaktes på telefon nr, oppgitt i SMS, ukedager mellom kl. 07.30 og 15.00.
Feiing
Krav til sikker adkomst gjelder tilsvarende for fritidsboliger som for helårsboliger. Stige og takstige må være i orden.
Vi vet at mange fritidsboliger ikke er utrustet med godkjent takstige. Feieren vil i mange tilfeller akseptere en midlertidig løsning ved førstegangs besøk. Man kan for eksempel legge opp en vanlig stige på taket og sikre denne med solid tau som strekkes ned på den andre siden av taket og festes i fast konstruksjon, solid tre eller lignende. I noen tilfeller kan det være forsvarlig å gå opp uten takstige (lav høyde, lav helling og sklisikker taktekking).
Husk å stenge trekken på ovn(er) før det skal feies.
Brannforebyggeren hjelper til med stigen hvis du er til stede eller dersom det på forhånd er avtalt at vi skal reise stige.
Tilsyn
Ved tilsyn må noen være til stede. Aller helst bør eier være til stede, men man kan også møte med stedfortreder.
Telefon nr. til brannforebyggeren som har ansvar for tjenesten hos deg er oppgitt i mottatte SMS.
- Henvendelser om endret dato eller nærmere klokkeslett må senest rettes siste virkedag før varslet dato (mellom kl. 07.30 og 15.00).
Opplysninger om at det ikke finnes fyringsanlegg på eiendommen eller om at bygg er til nedfalls bør sendes på:
E-post: brannforebyggende@rana.kommune.no
Henvendelser kan eventuelt rettes til Feierinspektøren:
E-post: bjorn.kvitnes@rana.kommune.no
Tlf: 75 14 58 05
Kontoradresse: Myraveien 2, 8622 Mo i Rana
Feierinspektørens telefon er ikke betjent når han er ute av kontoret og det anbefales derfor å benytte e-post.
Feiing og tilsyn finansieres med gebyr i samsvar med Brann- og eksplosjonsvernlovens § 28.
Feiing og tilsyn i fritidsboliger blir fakturert etter egne satser.
Gebyr vil bli fakturert uavhengig av om tjenesten blir utført eller ikke, så lenge varsel er gitt og det ikke er gjort annen avtale. Bygg som åpenbart viser seg å være til nedfalls eller på annen måte ikke egnet til bruk, vil ikke bli fakturert. Dette vil imidlertid være en skjønnsmessig vurdering, så det er viktig at du selv tar kontakt på forhånd dersom bygget ikke er egnet til bruk.