Varsel om tilsyn med fyringsanlegg

Hvis du har mottatt en SMS med varsel om tilsyn med fyringsanlegg, vil denne siden gi mer informasjon om tilsynet.

Varsel om tilsyn med fyringsanlegg

Feietjenesten i Rana kommer for å utføre tilsyn med fyringsanlegg på din eiendom/bostedsadresse.

Tidspunkt

Dag og dato går fram av mottatte SMS.

Tilsyn vil vanligvis foregå mellom kl 08.30 og 13.30.

Ta kontakt direkte med brannforebyggeren hvis du har behov for en nærmere timeavtale, eller hvis du ønsker å bli kontaktet i forkant av tilsynet. Henvendelse om timeavtale må gjøres senest dagen før tilsynet.

Henvendelser om tilsynet

Telefon nr. til brannforebyggeren er oppgitt i mottatte SMS.

  • Brannforebyggernes arbeidstid er 07.30 - 15.00. Brannforebyggeren kan være lite tilgjengelige på telefon før kl. 13.00 og vi anbefaler å ringe mellom kl. 13.00 og 15.00. 
  • Vi ringer tilbake på ubesvarte anrop som kommer inn på arbeidsdager mellom kl. 07.30 og 15.00 (ikke i ferier og andre fridager).

Henvendelser kan eventuelt rettes til Feierinspektøren:

E-post: bjorn.kvitnes@rana.kommune.no
Tlf: 75 14 58 05
Besøksadresse: Myraveien 2, 8622 Mo i Rana

  • Telefontid er 07.30 - 15.15.

Feierinspektørens telefon er ikke betjent når han er ute av kontoret og det anbefales derfor å bruke e-post.

Utsettelse av tilsyn

Hvis tilsynet ikke kan utføres til varslet tid, er det mulig å utsette tilsynet. Muligheten for utsettelse er begrenset til inneværende år.

Henvendelse om utsettelse av tilsyn må gjøres senest tre virkedager før feiingen. Dersom henvendelse om utsettelse av tilsynet kommer først etter at brannforebyggeren har registrert bomtur, vil bomturen bli fakturert.

OBS: Selv om det fyres lite, er det viktig at tilsynet utføres. 

  • Ved tilsynet kontrolleres at fyringsanlegget er sikkert. Hvis brannforebyggeren vurderer fyringsanlegget som sikkert, vil vi komme sjeldnere på besøk.
  • Unnlatt tilsyn betyr et merarbeid for feietjenesten og ofte økte kostnader for deg. Hvis planlagt tilsyn ikke blir gjennomført kommer eiendommen automatisk til forfall påfølgende år. Ved tilsyn settes en ny nestedato fra 1 til 8 år fram i tid, alt etter behov.
  • Hvis du er i ferd med å renovere boligen eller gjøre andre endringer som berører fyringsanlegg, er dette et godt tidspunkt for et tilsyn.  Du kan da diskutere planlagte løsninger med brannforebyggeren og kanskje unngå at du velger løsninger som kan øke risiko for brann.

Utsatt tilsyn blir annullert og varslet på nytt senere samme år.

Forberedelse til tilsynet

Ved tilsyn med fyringsanlegg må huseieren eller representant for huseieren være til stede. Der andre en huseier bebor eiendommen, kan det være naturlig at beboeren er representant for huseier.

  • Hvis ingen kan være til stede, er det mulig å gjøre unntak. Under "Relatert" nederst på denne siden, kan du klikke deg inn på feietjenestens sider om tilsyn og finne mer informasjon.

Vi ber om at følgende er gjort klart før tilsynet:

  • God atkomst til samtlige ildsted og skorstein(er) innvendig i boligen, også på kaldloft og i kjeller.
  • Finn gjerne fram eventuelle tegninger, monteringsveiledninger og annen dokumentasjon på fyringsanlegget og bygningen for øvrig, dersom dette finnes.
  • Husk å si fra til eventuelle leieboere.

Det må også ordnes med adkomst til eventuelle fellesarealer i hus som har flere boenheter.

Om tilsyn med fyringsanlegg

Tilsynet omfatter formelt bare fyringsanlegget, men så langt det passer ser vi også på røykvarslere, slokkemidler, rømningsveier og annet brannvern i bolig. En viktig del av tilsynet er informasjon om fyring, fyringsanlegg og annet brannvern i bolig.

Tilsyn er ikke en teknisk kontroll men er formelt en gjennomgang av huseier/brukers egne kontrollrutiner. Tilsynet vil allikevel ta utgangspunkt i en kontroll av selve fyringsanlegget. Eventuelle avvik som dukker opp vil bli fulgt opp.

Et tilsyn innebærer ingen form for godkjenning og uoppdagede avvik kan bli registrert ved senere tilsyn.

Brann- og fyringsteknisk informasjon og veiledning

Brannteknisk informasjon og veiledning er en viktig del av tilsynet. Benytt gjerne anledningen til å drøfte spørsmål om brannvern og fyring. 

Hyppighet

Tilsyn med fyringsanlegg skal foretas ved behov, på grunnlag av feietjenestens risikovurdering. Tilsyn gjennomføres med intervaller på 1 - 8 år mellom hvert besøk.

Forhold som fyringsanleggets tilstand, bruk av fyringsanlegget, type bebyggelse m.m. blir lagt til grunn for vurderingen. 

Fyringsanlegg

Med fyringsanlegg menes skorstein med utrustning og fyringsenhet (ildsted/fyrkjel eller lignende). Videre omfattes røykrør/anbringer og eventuell lagringsenhet for brensel, inkludert matesystem.

Anvendt regelverk

  • Tilsyn med fyringsanlegg utføres i medhold av Forskrift om brannforebygging § 17, andre ledd.

Relatert

Tilsyn med fyringsanlegg