Bygge nytt (vann og avløp i reguleringsplan, eller byggesak)

Alle tiltak som påvirker avrenning, kommunal vanndistribusjon eller avløpsnett må godkjennes av seksjon for vann og avløp.

Det er viktig å avklare vannforhold tidlig når man planlegger bygging eller endring av områder. Dette for å finne de beste løsningene. I noen tilfeller vil for eksempel arealer til overvannshåndtering eller flomvei kunne legge beslag på deler av reguleringsområdet. Også for byggesaker i eksisterende reguleringsplan vil det være nødvendig med en godkjent løsning. Dette for å dokumentere at det kommunale nettet har tilknytningsmuligheter og kapasitet, slik at tiltaket har sikret vann og avløp i henhold til Plan og bygningsloven § 27-1 og § 27-2. Det må også dokumenteres at tiltaket ikke er flomutsatt i henhold til Plan og bygningsloven § 28-1 og Byggteknisk forskrift § 15-8. Disse forholdene dokumenterer du i en VAO-plan (vann-, avløp- og overvannsplan).

Hvis du skal gjøre mindre arbeider på egen eiendom eller innenfor en gjeldende reguleringsplan, kan du sende inn en forenklet VAO-plan. I planen må du i hvert fall beskrive:

  • Antall boenheter eller estimert drikkevannsforbruk, eventuelt behov for sprinkleranlegg, og forventet avløpsmengde. Kommunen vil vurdere kapasitet i hovednettet.
  • Om det blir mer overflatevann på grunn av mer bebygde flater, og hvordan du planlegger å ta hånd om dette. Vi gjør oppmerksom på at mengden overvann(sluk-, tak- og drensvann) som kan ledes til kommunalt nett er begrenset.
  • Flomvei
  • Hvor høyt over havet det laveste punktet for sanitærutstyr(som toaletter og sluk) er i bygninger du skal bygge om eller bygge nytt.

Send planen til postmottak@rana.kommune.no, og seksjon for vann og avløp vil ta seg av den. Når planen er godkjent, legger du godkjenningen ved i byggesøknaden eller reguleringsplanen din.

Spesielt om overvann

Når vi bygger mer og tettere, mister vi områder hvor vann naturlig kunne bli absorbert av planter, små dammer eller sive inn i bakken. Klimaendringer betyr også mer regn og kraftigere regnfall, som leder til mer og raskere vannavrenning. Dette øker presset på avløpssystemene. Før ble alt regnvann ført i rør direkte til avløpet, men nå trengs det nye løsninger for å ikke overbelaste systemene. Reglene sier at alt regnvann skal tas hånd om lokalt på egen eiendom (ref. Vannressursloven § 7 og Byggteknisk forskrift § 15-8).

Rana kommune har utarbeidet en egen veileder for overvannshåndtering. Du bør sørge for at din VAO-plan følger retningslinjene i denne veilederen for å unngå at planen blir underkjent.

Her finner du over veilederen for overvannshåndtering