Potetmangel i Norge: – Vi må fylle på med hermetisk potet

Potetmangelen i Norge fører til at Sentralkjøkkenet må ta i bruk hermetiske poteter for å kunne servere nok potet til sine brukere. 

Tørke på forsommeren i fjor, flom i forbindelse med uværet Hans på sensommeren, høy etterspørsel og kraftig nedgang i lagerbeholdningene for løk, gir mangel på norske poteter. Det vil merkes for blant annet de som får mat fra Sentralkjøkkenet på Ytteren.

– Vi har fått beskjed fra vår leverandør om at vi ikke vil få nok potet av den typen vi bruker, og at det vil kunne bli situasjonen til og med uke 30, sier kjøkkensjef Grete Nilsen. 

(Saken fortsetter under bildet)

Hvittb bygg med skilt med ordet Sentralkjøkken.  - Klikk for stort bildeSentralkjøkkenet på Ytteren er blant dem som nå merker potetmangelen i Norge. Roger Marthinsen

– Normalt bruker vi sous vide-poteter (vakuumpakkede poteter som varmes opp). Denne uken fikk vi 60 pakker, mens vi skal ha 150 pakker. Hvordan situasjonen blir i neste uke aner vi ikke. Informasjonen vi har fått fra leverandør er at tilgangen til potet vil variere fra uke til uke utover sommeren, sier Nilsen, som forteller at løsningen er fylle på med hermetiske poteter på boks.

– Folk vil få mat, men ikke alle vil få den poteten de er vant med. For de som tilbereder maten vil det bli litt annerledes, og de som spiser vil nok kunne merke forskjell på både smak og konsistens,  sier kjøkkensjef Nilsen.

Sentralkjøkkenet leverer mat til rundt 420 brukere, fordelt på sykehjemmene på Ytteren, Selfors, Mjølan og Gruben, bosentrene i Talvikparken, Hauknes, Utskarpen og Ytteren, samt hjemmeboende og beboere i omsorgsboliger.