Sjekk planene og bestemmelsene for eiendommen din
Før du søker om tillatelse til å dele eiendommen må du sjekke hvilke planer og bestemmelser som gjelder for eiendommen din. Planer og bestemmelser er avgjørende for hva du kan gjøre av endringer på eiendommen din.
Finn informasjon om eiendommen din og hva du har lov til å gjøre
Samle alt du må ha med i søknaden
- Skriv ut kart og tegn inn nye eiendomsgrenser på dette kartet. Situasjonsplanen skal vise de eksisterende grensene og den ønskede delelinjen (nye eiendomsgrenser).
- Søk om dispensasjon hvis den nye eiendomsgrensen ikke stemmer med reguleringsplanen. Du må begrunne dispensasjonssøknaden skriftlig og legge den ved søknaden om å dele eiendommen. Du finner skjema og veiledning for å søke om dispensasjon lenger ned i artikkelen.
Hvis tomten din er vanskelig å bygge på (for eksempel kupert eller skrått terreng), bør du også legge ved et kart som viser et forslag til hvor du ønsker å plassere et hus i framtiden. Legg også ved et terrengsnitt. Kartet skal vise plasseringen av kjøreatkomsten og nødvendig areal til parkering og uterom.
Varsle naboene dine
Når du har samlet alle dokumentene du trenger i søknaden din, må du varsle naboene. Du trenger ikke varsle naboene hvis de ikke blir berørt av delingen. Hvis du for eksempel skal fradele for å innløse en festetomt, er det ikke nødvendig å varsle naboene.
Etter at varslene er sendt, skal naboene få minst 14 dager til å uttale seg om delingssøknaden. Naboene skal sende kommentarene (merknadene) sine til deg.
Du kan sende elektronisk nabovarsel på e-Torg
Hvis du ikke ønsker å sende inn nabovarsel elektronisk, finner du blanketter for nabovarsel hos Direktoratet for byggkvalitet.
Slik søker du
Søk om fradeling
Dette må du legge ved søknaden
- Situasjonsplan
- Rekvisisjon av oppmålingsforretning, Søk om oppmåling (PDF, 70 kB)
- Kopi av nabovarselet
- Kvittering som viser at naboene har mottatt varselet
- Eventuelle merknader fra naboene
- Begrunnelse hvis naboene ikke er varslet
Andre dokumenter som kan være nødvendig å legge ved søknaden
- Søknad om dispensasjon
- Avkjøringsplan
- Erklæring eller avtaler om veirett, ledninger og nødvendig vedlikehold som går over andre eiendommer
- Eventuelle erklæringer om at gjenværende eiendom (den opprinnelige eiendommen) gir fradelt (ny) eiendom rett til veg, vann- og avløpsledninger og eventuelt vedlikehold
- Utslippstillatelse for sanitært avløpsvann (der det ikke finnes kommunale vann- og avløpsledninger)
- Bekreftelse fra seksjon for vann og avløp på at det er kapasitet på det kommunale vann- og avløpsnettet til å koble seg på
- Dokumentasjon som viser at byggegrunnen er trygg
- Vedtak etter jordloven
- Vedtak om avkjøringstillatelse/utvidet bruk av avkjørsel fra offentlig vei (behandles av veieier som kan være seksjon for samferdsel, park og idrett i Rana kommune, Nordland fylkeskommune eller Statens vegvesen)
Hvor sender du søknaden?
Send søknaden med vedlegg på e-post til postmottak@rana.kommune.no eller i posten til Rana kommune, postboks 173, 8601 Mo i Rana.
Koster det noe å søke om å dele en eiendom?
Ja, det gjør det. Du må betale to gebyr - ett for behandlingen av delingssøknaden og ett for oppmålingen av eiendommen.
- Den som eier eiendommen kan søke. Hvis det er flere eiere må alle skrive under på søknaden. Andre kan søke hvis de har fullmakt fra eier.
- Ved dødsbo må kopi av skifteattesten følge søknaden, og underskriften må være i samsvar med attesten.
- Når et firma er eier, må søknaden underskrives av den eller de som har fullmakt ifølge firmaattesten. Attesten må ikke være eldre enn ett år.
Ønsker du å tinglyse en rettighet eller avtale i fast eiendom?
Da kan du lese veiledning og fylle ut skjemaet erklæring om rettigheter. Det er ikke et krav at du bruker dette skjemaet.
Hvilke servitutter og andre rettigheter kan tinglyses?
En avtale om rettighet på en annen person sin eiendom kan tinglyses.
Noen av de vanligste rettighetene som tinglyses er avtaler om forkjøpsrett, bruksrett til parkeringsplass, veirett, borett, rett til båtfeste, rett til å ha vann- og kloakkledning over naboens grunn, salg- og pantsettelsesforbud.
Du finner skjema for erklæring om rettighet i fast eiendom og veiledning på hjemmesiden til Kartverket
Ved fradeling av landbrukseiendommer trenger du også tillatelse etter jordloven. Du trenger ikke å levere en egen søknad for dette. Vi sørger for at saken blir behandlet etter jordloven hvis det er nødvendig.
Ved arealoverføring må konsesjon eller egenerklæring om konsesjonsfrihet følge søknaden.
Du må søke hvis du skal bygge ny avkjørsel eller endre en eksisterende
Hvordan avkjørsler plasseres, utformes og brukes, er av stor betydning for trafikkavviklingen og trafikksikkerheten.
Slik søker du om ny eller endret avkjørsel
Publisert 29.07.2021 14:57
Sist endret 13.06.2022 12:43