4 Registrere søknad
Alt vann- og avløpsarbeid skal søkes om, og godkjennes av kommunen før igangsetting. Her er en stegvis forklaring på registreringen:
For å navigere deg frem og tilbake i entreprenørportalen benyttes knapper (←Forrige og Neste→) i øvre hjørner av bildet.
For å starte en søknad velger du «Ny søknad/melding om vann- og avløpsarbeid».
Dersom firmaet du arbeider for kan sende søknad/melding til flere kommuner, må en «søknadsmottaker», som er kommunen du skal sende søknaden til, velges i nedtrekksmenyen.
Du vil få opp en liste over skjemaene kommunen har. De fem skjemaene er:
- Søknad om vann- og avløpsarbeid. Denne søknaden benyttes når det skal søkes om å utføre vann- og avløpsarbeid..
- Søknad/melding etter pålegg. Denne kan brukes dersom du har et referansenummer som huseier har mottatt fra kommunen.
- Melding om utført vann- og avløpsarbeid. Dette skjemaet skal i hovedsak ikke benyttes, men har du utført VA-arbeid uten å søke om det så skal du bruke dette skjemaet.
- Søknad om påslippstillatelse. Denne søknaden skal brukes når en fettutskiller skal monteres. Søknaden må godkjennes før utstyr bestilles.
- Søknad om utslippstillatelse. Denne søknaden skal brukes når en oljeutskiller skal monteres.
Velger du søknad om vann- og avløpsarbeid vil prosessen bli slik:
1.Eiendom: Her søker du etter eiendommen arbeidet skal utføres på. Du kan søke etter adresse, gårds- og bruksnummer eller ved å klikke i kartet. Når eiendommen er valgt trykker du «neste» oppe i høyre hjørne.
Dersom det er et pålegg på eiendommen, vil følgende dukke opp når du velger adresse:

Trykk på saken dersom jobben som skal utføres gjelder pålegget, eller «Denne søknaden/melding gjelder ikke pålegg» dersom det ikke gjør det.
2.Kunde: I dette steget registrerer du opplysninger om eiendommen og eier.
3.Tiltak: I dette steget må du beskrive arbeidet som skal utføres.
- Velg type tiltak.
- Velg bygningstype.
- Beskriv arbeidet. For eksempel: reparasjon av vannlekkasje på stikkledning. Bytter gammel kopperledning med ny plastledning fra utvendig husvegg til eiendomsgrense.
- Velg hva slags arbeid som skal utføres.
4.Påkoblinger: Her velger du hvilke kommunal ledning det skal kobles til, og svarer på om røranlegget skal legges over annens eiendom. Vi gjør oppmerksom på at dersom røranlegget skal gå over eller inn på annens eiendom, må bygningseier ha tillatelse fra nabo/grunneier. Når kommunen godkjenner VA-søknaden, gir vi ikke tillatelse til å legge rør over eller inn på naboens eiendom. Dette er en sak mellom naboene.
5.Skisse: Du kan enten tegne inn hva som er planlagt, eller laste opp en egen skisse. Hvis du tegner:
- Velg «tegn skisse».
- Før du begynner å tegne bør du justere kartutsnittet ditt. Du kan zoome inn og ut i kartet ved hjelp av +/- knappene i øvre venstre hjørne i kartet, du kan bruke musen eller du kan zoome med fingrene dersom du har touch-skjerm. For å flytte karet kan du trykke på de små pilene i kanten av kartet eller du kan dra i kartet med mus eller fingre.
- For å legge inn en ledning, velger du først ledningstypen det gjelder fra lista til venstre.
- For å begynne å tegne klikker du i kartet der ledningen skal starte.
- Dra musen dit ledningen skal gå.
- For å legge inn knekkpunkt klikker du på venstre musetast en gang og for å fullføre dobbeltklikker du.
- Trykk «godta» for å lagre eller «avbryt» for å tegne på nytt.
- For å legge inn utstyret i skissen velger du utstyret i listen til venstre og klikker i kartet for å plassere det i skissen. Og trykk «godta» for å lagre.
- For å endre eller slette objekter fra utvalgslista kan du trykke på knappen «Endre».
- Før du bekrefter skissen din og går videre til neste steg i søknaden må skissen klargjøres som et eget vedlegg. Det gjør du ved å trykke «Neste».
- Du vil nå få opp en forhåndsvisning av skissen. Hvis du er fornøyd, trykker du «Generer skisse», og «Bekreft». Hvis ikke, trykk «avbryt», og «forrige» for å komme tilbake til skissen hvor du kan gjøre endringer, før du på nytt genererer skissen.
- Velg deretter «Bekreft» oppe i høyre hjørne.
- Trykk så «Neste» i øvre høyre hjørne.
6.Vedlegg: I dette steget skal du legge til andre opplysninger som gjelder søknaden. Du skal også legge til relevante vedlegg. For eksempel ved installasjon av tilbakeslagsventil skal FDV-dokumentasjon for ventilen legges ved søknaden.
7.Oppsummering: Her får du en oversikt over alt som er registrert i søknaden. Ser alt riktig ut velger du «Send» i øvre høyre hjørne for å sende inn søknaden til kommunen.
8.Kvittering: Du får opp en kvittering på at søknaden er sendt. Velg «Fullfør» oppe i høyre hjørne for å avslutte arbeidet med søknaden.
Søknaden vil nå behandles hos kommunen. Du vil få opp en ny oppgave i din oppgaveliste når søknaden er behandlet.