Slik skal du kaste matfettet
- Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir og kaster sammen med matavfallet.
- Fett fra juleribbe, pinnekjøtt, bacon, smultgryte og liknende lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Så kan du skrape det ut og kaste det sammen med øvrig matavfall. Bruk gjerne tørkepapir for å få med alt fettet ut av gryter og panner, før du vasker dem i oppvaskkum eller oppvaskmaskin.
- Fett som ikke stivner, kan du også tømme i posen for matavfall, knytte godt igjen og legge i søppeldunken for matavfall. Det er godt stoff for biogassanlegget, som gjør matavfallet vårt om til energi.
- Frityrolje og større mengder matolje kan du tømme på en flaske eller annen tett emballasje. Er det bare noen få desiliter kan du kaste dette i restavfallet. Om du har større mengder kan du leverer den til nærmeste gjenbruksstasjon.
Bruk fettet på ny
- Olje fra bokser med fetaost og oliven kan du bruke i salater eller supper.
- Fett fra pinnekjøtt kan du dele i biter og fryse ned som buljongterninger til lapskaus, sauser og andre retter.
- Fett er viktig ingrediens i mange retter, enten i form av smør eller olje. Rester av ribbefett kan fungere like godt i mange sammenhenger.
Fett i avløpsrørene skaper problemer
Flytende og størknet fett som havner i vasken, setter seg i rørene. Da tettes avløpsrørene til, både dine egne og kommunens. Det hjelper ikke at du heller på med varmt vann og såpe.
Fett i avløpsledningene og -pumpene setter seg godt fast og kan ofte ikke spyles vekk. Det gir mannskapene til kommunen ekstra arbeid og unødig helserisiko. Mens mannskapene fjerner fettet manuelt, må avløpspumper stanses. Kloakkvannet går urenset til sjøen, så lenge arbeidet pågår.
Kostnaden for ekstraarbeidet ligger i avløpsgebyret du betaler.
Kaster du virkelig ting i do?
Søppel i do gir plast i gir plast i havet, skitne strender og tette rør. Sjekk problemene du lager hvis du bruker doen som søppelbøtte.