Til Elise Fra Marius tildeles Miljøvernprisen

– En utrolig flott overraskelse, sier Elise Bratteng Rønning, etter å ha fått vite at Til Elise Fra Marius er tildelt miljøvernprisen.  

Utvalg for miljø, plan og ressurs har i dag enstemmig vedtatt å tildele Rana kommunes miljøvernpris for 2025 til Til Elise Fra Marius.

Etter at beslutningen var fattet, kunne utvalgets leder, Hans Eivind Myrnes, overbringe den gledelige nyheten pr. telefon, til prisvinnerne.

Den ene halvdelen av Til Elise Fra Marius, Elise Bratteng Rønning, var både glad og overrasket over utmerkelsen.

– Veldig overraskende. En skikkelig fin overraskelse, å få servert på en torsdag formiddag, sier Elise, som – veldig passende i forhold til at nettopp kortreist mat basert på lokale råvarer og bærekraftig verdiskapning er begrunnelsen for pristildelingen – var på vei ut i nærområdet i Utskarpen for å plukke sopp, da vi snakket med henne. 

En kvinne og en mann som står foran en grønn eng med beitende kyr.  - Klikk for stort bildeMarius Martisnen og Elise Bratteng Rønning tildeles miljøvernprisen for 2025. Emilie Olsen

I sin begrunnelse sier utvalget:

«Til Elise fra Marius tildeles Rana kommunes miljøvernpris 2025 for sitt arbeid med kortreist mat basert på lokale råvarer og bærekraftig verdiskaping. Gjennom konseptet Fra beite til bord viser de hvordan samarbeid mellom produsenter, natur og lokalsamfunn kan gi miljøgevinster, økt selvforsyning og styrke lokalsamfunnet.

Til Elise fra Marius Til Elise fra Marius ble etablert i Utskarpen i 2015 og drives av Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen. Sammen har de skapt et mat- og opplevelsessted basert på lokale ressurser, kortreiste råvarer og bærekraftige løsninger. Midt mellom fjord og fjell på Helgeland har de bygd opp et sted som kombinerer natur, matkultur og lokalt engasjement. Med konseptet Fra beite til bord samarbeider de tett med bønder, fiskere og produsenter i nærområdet. Kjøtt, egg og sjømat kjøpes direkte fra lokale gårder og fiskere. Råvarene bearbeides med tradisjonelt håndverk og omtanke for kvalitet og ressursbruk. I tillegg dyrker de egne urter på gården, og høster ville vekster fra naturen rundt. Dette gir maten et lokalt særpreg og viser en helhetlig forståelse for naturens mangfold og bærekraftig bruk av ressurser. De legger også vekt på helhetlig bærekraft i driften. Lokale entreprenører, håndverkere og designere er brukt i utvikling av stedet, og mye av arbeidet har hatt fokus på lokal verdiskaping og bruk av eksisterende ressurser.

Gjennom arbeidet bidrar Til Elise fra Marius til flere miljø- og samfunnsbidrag:

• Kortreist mat og samarbeid med lokale produsenter reduserer transport og klimabelastning.

• Bruk av lokale ressurser styrker selvforsyning, beredskap og lokalt næringsliv.

• Egen dyrking og sanking viser hvordan lokale ressurser kan brukes på en måte som tar vare på både natur og kultur.

• Etableringen har skapt økt aktivitet i bygda og inspirerer til bosetting og lokal utvikling.

Elise og Marius viser hvordan miljø og bærekraft kan kombineres med lokal næringsutvikling gjennom smarte valg og samarbeid, og hvordan små lokalsamfunn kan skape mye verdi når ressursene brukes godt.»

Miljøvernprisen vil bli delt ut under arrangementet Prisvinner’n, som finner sted i Mo samfunnshus onsdag 19. november.

En kvinne og en mann foran et rødt bygg.  - Klikk for stort bildeLokal verdiskapning basert på kortreiste råvarer og bærekraft har gjort at Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen kan høste miljøvernprisen for Til Elise Fra Marius. Hanna Evensen, Det lille fotoriet