Mer føtter og mindre bil: – Nå skal vi gjøre det lettere å droppe bilen

Rana kommune og Polarsirkelen friluftsråd vil gjennom prosjektet «Snarveien» friste folk til å ta i bruk føttene og sykkelen som fremkomstmiddel. 

Rana kommune og Polarsirkelen friluftsråd starter i vår opp prosjektet «Snarveien». Dette er et prosjekt som går ut på å ruste opp og synliggjøre snarveier både i og rundt bykjernen og i de ulike bydelene i Rana. 

Prosjektet styres av en gruppe fra Rana kommune bydrift, Rana kommune areal og miljø og Polarsirkelen friluftsråd. Målet med prosjektet er å gjøre det mer attraktivt å ta seg frem til fots og med sykkel, og dermed minske bruken av bil.
- Ved å gjøre snarveiene mer synlige og tilgjengelige blir det enklere å gå eller sykle til og fra skole, barnehage, jobb og butikk, i tillegg til tur og trim, sier Polarsirkelen friluftsråds Rebekka Braaten. 

(Saken fortsetter under bildet)

To personer, en kvinne og en mann, på en skogssti. De holder et skilt mellom seg.  - Klikk for stort bildeRebekka Braaten, Polarsirkelen friluftsråd, og Lars Solli, Rana kommune, ved en av snarveiene man finner i sentrum, mellom Talvikparken og Kaialundveien. Roger Marthinsen

- Mindre bilbruk gir lavere klimagassutslipp, bedre lokalmiljø, mindre støy, bedre luftkvalitet og bedre folkehelse, for å nevne noe, sier klimarådgiver i Rana kommune, Iselin Esp Pettersen. 

Prosjektet starter nå i vår, og så langt er det registrert over 120 snarveier i og rundt byen.

- Det er mye å ta tak i etter hvert, men vi starter med 25 utvalgte snarveier. I første omgang prioriterer vi snarveier som ligger i nærheten av skoler, barnehager, butikker og bussholdplasser, som nå skal ryddes og tilrettelegges etter behov, og vil bli skiltet med egne skilt, sier Rana kommunes arealplanlegger Lars Solli og Polarsirkelen friluftsråds Rebekka Braaten.