Caja (24) er en av ti som har startet på ny vei til fagbrev: - Veldig attraktivt

Fast jobb, trygghet og en attraktiv vei til fagbrev. Dette ble utslagsgivende for både Caja Mikalsens (24) og Andreas Solbakkens (25) valg om å søke på en fagbrev på jobb-stilling. I dag startet de og åtte andre på veien til fagbrev som helsefagarbeidere, kombinert med full, fast jobb i Rana kommune.

Nærmere 30 personer søkte om en plass, da ti fagbrev på jobb-stillinger innen helse og omsorg ble lyst ut i vinter. I dag var det oppstart for de ti som til slutt fikk tilbud om stillingene.  

Modellen med fagbrev på jobb er ny i Rana kommune, og innebærer at man ansettes i fast heltidsjobb, samtidig som man på fritiden skal studere. Kombinasjonen praksis og studier skal lede frem til fagbrev. I tillegg til jobb og studier legges det opp til noe undervisning i arbeidstiden, og de ti utvalgte får også egne veiledere på arbeidsplassen. Løpet fra oppstart og frem til fagbrevet som helsefagarbeider vil ta ett-tre år, alt etter hvor mye praksis og realkompetanse man har fra før. 

(Saken fortstter under bildet)

Ti personer på gruppebilde. Foto - Klikk for stort bildeDisse ti startet i dag i fagbrev på jobb-stillingene hos Rana kommune. Roger Marthinsen

Krevende

– Opplegget innebærer at man er i hundre prosent stilling, samtidig som man må studere på fritiden, så det er ganske krevende. Men de som starter på dette løpet er voksne personer med arbeidserfaring, og de får også tett oppfølging på jobb gjennom veiledere, sier Hilde Solheim Nilsen, rådgiver for Fagutvikling og Innovasjon i Rana kommune. 

(Saken fortsetter under bildet)

To kvinner, der en skjærer opp et kakestykke. Foto - Klikk for stort bildeOppstarten for fagbrev på jobb ble markert med kakefest i kommunes lokaler i Mellomvika. Roger Marthinsen

Fagbrev på jobb er i utgangspunktet en ordning via Nordland fylkeskommune. Måten Rana kommune organiserer ordningen på med tett oppfølging og mange kandidater er imidlertid ny. Solheim Nilsen har tro på at en slik fagbrev på jobb-modell kan bli et viktig verktøy når man skal rekruttere arbeidskraft i fremtiden. 

– Det er første gang vi prøver dette i så stort omfang, men jeg tror et slikt opplegg kan gjøre det noe enklere å rekruttere og utvikle fagfolk, sier Solheim Nilsen, som var tydelig på at de ti som i dag startet i fast jobb og samtidig på veien mot fagbrev, er ettertraktet.

(Saken fortsetter under bildet)

En kvinne og en mann med en marsipankake mellom seg. I bakgrunnen et titall mennesker ved et bord.  - Klikk for stort bildeRådgiver Hilde Solheim Nilsen og prosjektleder Kim Robert Eriksen ønsket i dag fagbrev på jobb-kandidatene velkommen til fast jobb i Rana kommune og starten på veien mot fagbrev. Roger Marthinsen

– Velkommen som fast ansatte i Rana kommune. Om ett-tre år er dere helsefagarbeidere, og vi har bruk for deres kompetanse. Vi er stadig under endring som gjør at innholdet i arbeidsdagen vil være i stadig utvikling, og vi har stort behov for dere, sa Solheim Nilsen, da oppstarten for fagbrev på jobb i dag ble markert med en tilstelning i Mellomvika.

Flyttet til Rana

Caja Mikalsen (24) og Andreas Solbakken (25) er to av de ti som har startet på løpet mot fagbrev. Andreas kommer fra Ørnes i Meløy, der han inntil forrige søndag jobbet i hjemmetjenesten i Glomfjord. Nå starter han i fast jobb på Ytteren sykehjem, og tar fatt på veien mot fagbrev. 

– Jeg likte konseptet med fast jobb og muligheten til å skaffe seg fagbrev. Dét gjorde det til en veldig attraktiv pakke for meg, sier Solbakken på spørsmål om hva som har fått han til å flytte fra Meløy til Rana.

(Saken fortsetter under bildet)

Portrettbilde av mann. Foto - Klikk for stort bildeEn attraktiv jobb med utdanning og motorsport fikk Andreas Solbakken til å flytte fra Meløy til Rana. Roger Marthinsen

– I tillegg er jeg interessert i motorsport, så nærheten til ACR blir kirsebæret på kaka, smiler meløyfjerdingen. At han kommer inn i en sektor der det fortsatt er få gutter bekymrer ikke 25-åringen.

– Det er synd at det ikke er flere menn i denne bransjen, men for meg er det viktigste at man er fagarbeider, enten man er kvinne eller mann, sier Andreas Solbakken.

Skulle ikke jobbe med mennesker

Også for Caja Mikalsen var det kombinasjonen fast heltidsjobb kombinert med utsikten til fagbrev som fikk henne til å søke. 

– Pakken er attraktiv. At det er trygt og gir forutsigbarhet er også viktig for meg, forklarer Mikalsen, som nå starter i fast jobb på sykehjemmet på Selfors. 

Caja er en av de i kullet som kjenner til helse og omsorgssektoren fra før, med fire års arbeidserfaring fra blant annet kortidsavdelingen og Helseparken. At hun skulle ta fatt på en yrkesvei innen helse og omsorg var imidlertid ingen selvfølge. Tvert i mot. 

(Saken fortsetter under bildet)

Portrettbilde av kvinne. Foto - Klikk for stort bildeCaja Mikalsen skulle egentlig aldri jobbe med mennesker. Da hun startet i Helseparken var det imidlertid som å komme hjem. Roger Marthinsen

– Min mor jobbet i hjemmetjenesten i ti år, fra 2006 til hun ble syk i 2016. Jeg ble ofte henta på skolen av henne i hennes rød arbeidsbil, og jeg opplevde den omsorgen og omtanken hun og kollegaene ga andre mennesker. Jeg hadde imidlertid bestemt meg for at jeg aldri skulle jobbe med mennesker, men så ble mamma syk, og jeg ville finne ut hvorfor hun ble syk. Jeg ville vite alt om sykdommen, sier Caja. Hun forteller videre at moren ble rammet av en alvorlig kreftform som hun ikke overlevde. 

 – Som å komme hjem

Det gikk imidlertid noen år fra hun mistet moren, til hun fikk sin første jobb innen helse og omsorg. 

– Jeg hadde jobbet med dyr, på bensinstasjon, vært i militæret, tatt utdanning som hudpleier… Så en dag tok et søskenbarn av meg kontakt og fikk meg til å ta ekstravakter i Helseparken. 3. juledag 2021 hadde jeg min første vakt der. Det var som å komme hjem. 

– I går, søndag, hadde jeg min siste vakt der. Det ble en tårevåt avskjed, men de er jo ikke langt unna og  Helseparken skal jo flyttes til sykehjemmet, så da blir det bare å gå opp ei trapp om savnet blir stort, smiler Caja.