Jeg har en oljetank, hva må jeg gjøre?
- Oljetanken må tømmes og rengjøres før den graves opp. Disse firmaene er godkjente til å gjøre denne jobben:
- Grave opp oljetanken.
Det er mange firmaer som kan gjøre dette etter at tanken er tømt og rengjort av et godkjent firma. Du kan også grave opp tanken selv hvis du vil. - Levere oljetanken til et godkjent mottak.
- Gi oss beskjed om at oljetanken er fjernet. Det gjør du på e-post til postmottak@rana.kommune.no
Hva må jeg gjøre hvis det lekker fra en oljetank?
Hvis du eller de som tømmer og rengjør oljetanken oppdager skade på tanken og mistenker oljelekkasje til grunnen, må du søke hjelp.
- Kontakt forsikringsselskapet ditt og finn ut om de dekker skaden.
- Kontakt et skadeopprettingsselskap som rydder opp etter lekkasje (et forsikringsselskap kan ofte hjelpe deg med dette).
- Meld fra til kommunen når tanken er fjernet.
Du kan lese mer om både dette og fornybare oppvarmingsløsninger her.
Her er noen tegn som tyder på at det kan ligge en nedgravd oljetank på eiendommen:
- To stålrør som vanligvis står plassert inntil husveggen. Det kan også være ett eller flere frittstående rør.
- Avkappede rørstusser eller kuttede rør langs grunnmuren på huset.
- Av og til er også tynne kopperrør synlige. Disse er ca. 1 cm tykke.
Se i kjelleren etter en liten dagtank eller fyrkjele. Det er en rørforbindelse fra disse til hovedtanken, som enten er nedgravd ute eller støpt ned i gulvet i kjelleren.
Hvis det å grave opp oljetanken betyr særlige ulemper, kan kommunen gi dispensasjon fra kravet om å grave den opp. Et eksempel på en særlig ulempe, kan være hvis det står et byggverk over tanken. Vi kan ikke gi dispensasjon i normale tilfeller.
Før du søker om dispensasjon, bør du tømme og rengjøre tanken. Grunnen til det er, at de foretakene som skal hjelpe deg med det, samtidig vurderer om det er forurensning rundt tanken som du må rydde opp i.
Hvis du skal søke om dispensasjon, må du gjøre det på e-post til oss. Send e-posten til postmottak@rana.kommune.no
Når du søker, må du legge ved dokumentasjon på at tanken er tømt og rengjort.
Ja, det kan du. Olje av biologisk opprinnelse (biofyringsolje, biodiesel og bioparafin basert på animalsk eller vegetabilsk råstoff) er ikke omfattet av forskriften. Du kan derfor bruke disse også etter 1. januar 2020.
Vi anbefaler at du får en teknisk vurdering av om anlegget ditt er egnet for bruk av biofyringsolje eller bioparafin før du tar dette i bruk. Ta kontakt med en rørlegger om hva som må til på ditt anlegg for å kunne gå over til biofyringsolje eller bioparafin. Du finner mer informasjon på oljefri.no
Nei, dessverre. Enova støtter ikke lenger fjerning av oljefyrer og oljetanker. Kommunen har heller ingen støtteordning.
Hensikten med forbudet er
- å hindre forurensning i grunnen. Tankene vil alltid inneholde restolje, og selv tanker som er «fyrt tomme» vil i snitt inneholde 100 liter restolje per kubikkmeter av tankens totale volum.
- å redusere utslippene av klimagassene fra oppvarmingen av bygninger. Alle som hittil har brukt fossil fyringsolje og parafin, må nå bruke alternative løsninger for varme opp bygningene.
Her kan du lese mer om hvilke skader lekkasjer fra olje- og parafintanker kan føre til.
Nei, det kan du ikke. Forbudet gjelder all bruk av mineralske oljer uavhengig av om den nylig er kjøpt inn eller har ligget på tanken lenge. Det var ingen overgangsperiode. Forbudet ble varslet i god tid i forveien, slik at boligeiere og brukere av fyringsanlegg/kaminer kunne tilpasse bruken tidligst mulig.
Hvis du eier eller bruker et fyringsanlegg som bruker mineralolje til å varme opp en bygning, så gjelder forbudet deg. Forbudet gjaldt fra og med 1. januar 2020.
Disse byggene har fått unntak fra forskriften, og kan bruke mineralolje til oppvarming også etter 2020:
- fritidsboliger uten innlagt strøm
- seterbygninger uten innlagt strøm
- bygninger hvor hovedformålet med forbrenningsanlegget er å levere energi til å fremstille eller bearbeide materialer, stoffer eller produkter
Publisert 08.09.2021 13:12
Sist endret 08.07.2024 09:41