Søppel i do skaper mange problemer
Kloakken i avløpsrørene passerer avløpspumper, som pumper det videre mot renseanlegget.
Men noen ganger må avløpsvannet gå ut i sjøen i det vi kaller overløp. Da følger ofte søppel vi kaster i do med til havs.
Vannet går i overløp når
- det er mer vann i rørene enn avløpsnettet kan ta unna, for eksempel når det regner mye.
- rørene går tette av søppel og fett.
- engangskluter og annet avfall vikler seg inn i avløpspumper og stanser dem.
- Slike overløp til sjøen er viktige sikkerhetsventiler. De hindrer at kloakken ikke sendes tilbake i rørene og havner i kjellere. Der skaper den helseproblemer og andre problemer for folk.
I alle byer langs kysten er det slike overløp. Rana kommune har 136 av dem.
Kaster vi mindre søppel i do, blir det færre pumper som stanser, og mindre søppel i sjøen.
Det finnes i dag mikroplast i både sjødyr, fisk og fugl, fordi vi mennesker forsøpler sjøen – vårt eget matfat gjennom alle tider.
Noe av søppelet som følger med avløpsvann til sjøen fra overløpene, driver til land. Q-tips og annet søppel som flyter, blir skylt i land der strømmene fører dem. De er lett synlige, om du bare vet hvor du skal lete.
Når Havforskningsinstituttet har analysert søppel langs kysten, har de for eksempel funnet mer Q-tips nær byer. Det tyder på at slikt avfall kommer fra våre uvaner med å kaste slikt i do.
Hver tiende person har oppgitt at de kaster Q-tips i do. Det må vi slutte med! Heller ikke Q-tips av papp skal i do.
Noen ganger, når folk fortviler over tette avløpsrør og kloakk som kommer opp i kjelleren, – er mangel på dovett i boligen eller nabolaget årsaken til forstoppelsen.
Når en rørlegger finner engangskluter, Q-tips og annet avfall som har tettet private rør og ødelagt private avløpspumper, går regningen til huseieren.
I tillegg kommer helseproblemene tilbakeslag i kloakken kan føre med seg.
Leier du ut et hus eller en leilighet, er det svært viktig at du informerer leietakerne om at de ikke skal kaste noe avfall i vasker og toaletter. Det samme gjelder fett og olje.
Engangskluter, bind, mopper, truser og annet søppel vi kaster i do, vikler seg lett inn i avløpspumpene.
I stedet for å pumpe kloakken videre til renseanlegget, stanser alt opp på pumpestasjonen, og våre driftsteknikere som vedlikeholder stasjonene må se at kloakken gå urenset ut i sjøen. Avfall i avløpet følger med til havs.
Det kan ta fra noen timer til mange dager før pumpen er reparert og overløpet er stanset. I verste fall må den byttes ut.
Rana kommune har 46 pumpestasjoner som transporterer avløpsvannet dit det skal. Ditt gode dovett er med på å holde dem i drift.
Driften av vann- og avløpsnettet i kommunene er finansiert av gebyrer.
Avløpspumper som går i stykker, avløpsrør som må renskes og avfall som må fjernes fra pumpestasjoner, gir kommunen ekstra utgifter.
Det bidrar til å øke avløpsgebyret, som alle huseiere betaler.
Slik kan du bidra til det bedre
- Ved alle toaletter i huset må det være en søppelbøtte.
- Ikke kaster annet enn dopapir i do.
- Spre kunnskapen hjemme, i borettslaget, i kollektivet, til leietakere og hotellgjester, til elever på skolen, kollegaer på jobben...