Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider
 Lytt til tekst        
Undermeny

Bruk refleks

Myhre, Ulla Mariann Endret:24.04.2018 12:11

​Har du opplevd å nesten kjøre på noen du ikke kunne se i mørket, eller at bilene har kommet altfor nær deg når du er ute og går? Da er du ikke alene! Bruk refleks så fjerner du nesten helt risikoen for at det skjer en ulykke i mørket.

Kun 4 av 10 bruker refleks!

De fleste vet nok at de skal bruke refleks, men i virkeligheten er det kun 4 av 10 voksne som gjør det. Aller dårligst er voksne. Vi tar på oss mørke klær og haster ut i mørket. Heldigvis sørger omtrent alle foreldre for at barna har refleks i mørket.

Du trenger refleks selv om det er gatebelysning. Flest fotgjengerulykker skjer i byene og oftest når folk skal krysse gata. Lys fra butikker, biler, busser og trikker gjør at du blir grå og usynlig om du ikke har refleks i mørket.

 

Hvilken reflekstype virker best?
Det finnes massevis av reflekser på markedet. Noen er både fine og effektive, mens andre gir nesten ingen effekt. Derfor skal du se etter reflekser som har CE-merke. Disse virker godt i mørket.
Aller best er reflekser som henger og dingler langs siden fordi disse reflekterer lyset godt. Også slapwraper som du fester rundt arm eller fot er bra.

Det finnes i tillegg mange morsomme refleksprodukter som luer og skjerf av refleksgarn. Disse har ikke så god reflekseffekt og er ikke nok til at du synes i mørket. Brukes de sammen med vanlige reflekser er de derimot supre. Vi ser også at det finnes refleks-spray på markedet. Refleks-spray gir kun 6-7 prosent reflekseffekt – altså svær lite. I tillegg vaskes den lett av i regnet. Vi anbefaler ikke dette til annet enn karneval og som gimmick-effekt.

Refleks blir slitt
Refleks er forbruksvare, og slitasje og riper svekker refleksjonen. Det er derfor lurt så skifte ut refleksen når den begynner å få mye riper. Det samme gjelder refleksvesten. Dersom du har vasket den 20-30 ganger er reflekseffekten svekkes og du bør kjøpe en ny.

5 reflekstips

  1. Heng refleksen i knehøyde. Da mottar den mest mulig lys fra billyktene.
  2. Velg reflekser som beveger seg når du bruker dem, de synes best.
  3. Fest refleks i lommer på alle jakker, vesker og bagger
  4. Opprett påminnelse på telefonen om å feste refleks på Refleksdagen 19. oktober
  5. Du får kjøpt reflekser på nettet, i sportsbutikker, på apotek eller i bokhandelen.

 Kilde: Trygg trafikk

 

Opprettet: 20.06.2013 14:54