Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Levegg og gjerde

Før du setter opp et gjerde eller en levegg, må du undersøke hvilke regler som gjelder for eiendommen din. For gjerder og levegger er det regler for både høyder og lengder.

Les mer om levegg og gjerde

 

Levegg

Vil du sette opp en levegg minimum 1,0 m fra nabogrensen, trenger du ikke søke hvis den

  • er inntil 10,0 meter lang
  • ikke på noe sted er over 1,8 meter målt fra terrenget

Vil du sette opp leveggen nærmere enn 1,0 meter fra nabogrensen, slipper du å søke hvis veggen

  • er inntil 5,0 meter lang
  • ikke på noe sted er over 1,8 meter målt fra terrenget

Leveggen kan være frittstående eller forbundet med en bygning. Du kan for eksempel sette opp en levegg mot hver nabogrense, men skal du sette opp flere levegger i kombinasjon, må du søke om tillatelse.

Du må også søke hvis det finnes begrensninger i kommunale planer som kommuneplan eller reguleringsplan. Snakk med oss om du er usikker.

Gjerde og innhengning mot veg

En mindre innhegning mot vei med inntil 1,5 meters høyde er unntatt søknadsplikt. Innhegningen kan ikke hindre sikten i frisiktsone mot vei.

Med mindre innhegning menes åpne, enkle og lette konstruksjoner som flettverksgjerde og andre gjerder som ikke er tette. Tette, tyngre gjerder, for eksempel skjermvegg eller innhegning som også er støyskjerm, er konstruksjoner som krever søknad og tillatelse.

Permanente gjerder og anlegg som er behandlet og godkjent etter reindriftsloven er også unntatt søknadsplikt. Det samme er midlertidige gjerder og anlegg som ikke skal stå lenger enn to måneder.

 

Du må bygge i samsvar med kommunale planer som kommuneplan eller reguleringsplan. Snakk med oss om du er usikker på hva som gjelder for din eiendom.