Hurtigtest hjemme erstatter dyp neseprøve for de fleste

Testing for covid-19 skal være så enkelt og skånsomt som mulig.  Fra og med 27. september innfører Rana kommune nye rutiner for testing. De aller fleste som skal testes for covid-19 kan nå gjøre dette med hurtigtest hjemme. Kommunen skal sørge for at personer som ønsker å teste seg har tilgang på nødvendig utstyr kostnadsfritt.

Bestill hjemmetest

Ønsker du å få utdelt gratis testutstyr må du bestille deg time på testklinikken på vanlig måte gjennom kommunens hjemmeside. Det er viktig at du svarer på de spørsmålene som stilles i forbindelse med timebestillingen og leser informasjonen før du bekrefter bestillingen.

Informasjonen du gir ved timebestilling brukes av testklinikken til å vurdere hvor mange tester du trenger å få utlevert.

Du møter til oppsatt time og får utdelt det utstyret du trenger, og informasjon om hvordan testen utføres. Testingen gjøres hjemme.

Se hvordan hjemmetester utføres: 

Vi er trygge på at folk klarer å gjøre dette selv. Leser du instruksjonen eller ser videoene blir det enkelt å til testing på egenhånd.  

Meld fra om du tester positivt

Dersom du tester positivt, skal du melde fra om dette.

Du vil få informasjon fra kommunen om hva du skal gjøre videre. Smitteoppsporingsteamet vil kontakte deg og gi deg råd og veiledning.

Om du har positiv test skal du selv varsle og informerer nærkontaktene dine. 

Følgende personer må fortsatt ta dyp neseprøve til PCR:

  • Personer med positiv hurtigtest
  • Personer som skal teste seg for å forkorte innreisekarantene.

Følgende personer anbefales PCR-prøve sammen med hurtigtest utført på testklinikken:

  • Ikke full-vaksinerte husstandsnærkontakter til smittet person uavhengig av symptomer
  • Fullvaksinert husstandsnærkontakt til smittet person som har symptomer