Hvilken skole ditt barn skal starte på avhenger av barnets folkeregistrerte bostedsadresse. Dette gjelder også om barnet oppholder seg deler av tiden på en annen adresse i en annen skolekrets.
Barnet innskrives til skoleplass i den skolekrets barnet tilhører. Rana kommune har egen forskrift om skolekretsgrenser (PDF, 392 kB).
Mer informasjon om Nærskoleprinsippet
Elever som flytter til Rana må ta kontakt med skolen i den skolekrets bostedsadressen tilsier. Forskrift om kretsgrenser angir hvilken skole det er. Kontaktinformasjon til skolen.
Å gå på en annen skole enn den som ligger i skolekretsen krever at det er et vedtak om det. Det må være særlige pedagogiske eller sosiale årsaker som kan relateres til skolen som kan gi grunnlag for å få innvilget dette. Midlertidig adresse av særlige årsaker som for eksempel beredskapshjem, fosterhjem eller sykdom i hjemmet kan også gi grunnlag for å fortsette på samme skole.
Mer informasjon og søknadsskjema finner du under "bytte skole"
Innskriving til 1. klasse på skolen foregår i uke 6 til 8. Barneskolene sender i januar ut invitasjon pr. digital post til hver enkelt familie med dato og klokkeslett i forkant.
Hvis dere ikke har mottatt invitasjon innen utgangen av uke 5, ta kontakt med barneskolen hvor ditt barn skal begynne.
Søknad om SFO og fri skoleskyss for nye elever gjøres i skolens administrative system. Informasjon om innlogging følger med invitasjonsbrevet.
Er bostedsadressen endret eller den vil endres innenfor kommunen innen skolestart må dere ta kontakt med skolen snarest mulig slik at innskriving kan skje på rett skole iht. riktig bostedsadresse. Skoletilhørighet angis etter forskrift om kretsgrenser. (PDF, 392 kB)
Barn som begynner i 1. klasse vil få en gratis skolesekk fra Nordland Fylkes trafikksikkerhetsutvalg. Sekken er på 17 liter og er oransje slik at barna synes godt når de går til skolen. Dere får informasjon fra skolen når den deles ut.
Flytter dere til Rana i løpet av skoleåret og har barn i grunnskolealder må dere:
- ta kontakt med kommunen eller den skolen barnet tilhører. Kontaktinformasjon til kommunen finner du nederst på siden eller ta kontakt med den enkelte skole.
Husk å melde flytting til folkeregisteret.
Dere vil få invitasjon til innskriving til kommunal grunnskole selv om dere har søkt eller fått plass på en av privatskolene i Rana.
Dere må da gi oss beskjed om at barnet ikke skal gå på kommunal skole. Bruk dette skjemaet (PDF, 45 kB) og send det inn til Rana kommune v/ postmottak, Postboks 173, 8601 Mo i Rana.
Er ditt barn elev ved privatskole i Rana og dere ønsker å bytte til kommunal grunnskole må dere gjøre dette:
- ta kontakt med den kommunale grunnskolen barnet tilhører i skolekretsen for å avtale dato for oppstart
- gi beskjed til privatskolen om at eleven flytter over til kommunal grunnskole. Skolen lager da en flyttemelding som de sender til kommunen
- dere må i tillegg skrive under på at privatskolen kan sende kopi av elevens papirer til den nye skolen. Skjema for dette får dere på privatskolen.
Dere kan bytte til kommunal grunnskole gjennom hele skoleåret.
Trenger du tolk?
Elever med elever med annet morsmål enn norsk og samisk, som er nyankomne og/ eller ikke har utviklet sitt norske språk så godt at de kan følge vanlig undervisning har rett til tospråklig undervisning.
Når en familie kommer til Rana vil språknivå bli kartlagt for å se hvor mye tospråklig undervisning eleven vil få. Har dere behov for tolk vil dere få det.
Har dere spørsmål kan dere kontakte:
Ellen Michaelsen , fagleder tospråklig enhet
- telefon 402 35 807
- ellen.michalsen@rana.kommune.no
eller:
Hanin Sakallah, koordinator for minoritetsspråklige,
- hanin.sakallah@rana.kommune.no
Mer informasjon finner du på Lovdata eller på Utdanningsdirektoratets side
Rana Kommunes mål ved mottak av og tilrettelegging for nye minoritetsspråklige elever er at
- elever og foreldre føler seg velkomne ved skolen, får en selvsagt tilhørighet ved skolen og i klassen, opplever inkludering og blir delaktige i skolesamfunnet
- skolen og kommunen skal ha gode kunnskaper om elevens bakgrunn og faglige nivå ved skolestart
- skolen skal ha forutsetninger for å legge til rette for en god tilpasning av opplæringen.
Rana kommune er utenfor samisk distrikt og da vil elevene ha rett til opplæring i samisk. Rana kommune tilbyr samisk som fjernundervisning.
De som vil ha rett til slik undervisning er:
- barn av personer som står i samemantallet og der barn/foresatte ønsker slik undervisning (elever på barnetrinnet)
- elever på ungdomstrinnet avgjør selv om de vil ha slik undervisning.
Når eleven skrives inn til 1. klasse vil dere få spørsmål om eleven skal ha samisk undervisning.
- Etter at Statsforvalteren har tildelt antall timer vil dere få et brev fra skolen.
- Skolen bestiller samisk fjernundervisning fra ekstern sameskole.
- Du kan også sende dette skjemaet (PDF, 190 kB) til skolen på et senere tidspunkt. For å få undervisning fra kommende skoleår er fristen 01.mars
- Ønsker elev/foresatt å avslutte undervisningen sender dere inn dette skjemaet (PDF, 190 kB) der dere fyller ut "opphør av samisk undervisning"
Du finner mer informasjon om rett til samisk opplæring på på Lovdata eller på Utdanningsdirektoratets sider
- Opplæringen skjer ved Moheia Bad for alle elevene i Rana unntatt elever fra Utskarpen skole som benytter eget basseng.
- Elevene, unntatt de fra Lyngheim og Rana ungdomsskole, kjøres i busser til og fra Moheia Bad.
- Instruktører ved Moheia Bad står for selve svømmeopplæringen.
- Moheia Bad gir kontaktlærer beskjed om fravær og vurderinger
- Underveisvurdering i svømming tas inn i vurderingen av kroppsøvingsfaget
Rana kommune har en egen plan (PDF, 2 MB) for svømme- og livredningsopplæringen. Denne beskriver hvordan elevene i Rana får sin opplæring, og på hvilke trinn opplæringen foregår. Målsettingen med planen er å kvalitetssikre svømme- og livredningsopplæringen i grunnskolene i Rana.
Læreplan i kroppsøving finner du på Utdanningsdirektoratets sider.