Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider
 Lytt til tekst        
Undermeny

Innbyggerinitiativ

spsetup Endret:24.08.2017 11:50

Innbyggerinitiativ betyr at du som innbygger i en kommune eller fylkeskommune kan sette politiske spørsmål som du er opptatt av, på den politiske dagsordenen. Du må ha støtte fra andre innbyggere for ditt forslag. Du har også denne retten selv om du er under 18 år. De folkevalgte har ikke plikt til å vedta forslaget, men de skal ta stilling til det innbyggerne foreslår innen 6 måneder etter at forslaget er innlevert. 

Det er ikke krav til at vedkommende som setter frem et forslag har stemmerett, men personen må være bosatt i kommunen og må kunne dokumentere støtte til forslaget fra minst 300 innbyggere i kommunen.  Det er naturlig at støtten dokumenteres i form av underskrifter. 

Kriterier for innbyggerinitiativ:

  • Forslaget må ha 300 underskrifter fra folk bosatt i Rana kommune.
  • Forslag vil bli avvist hvis innhold er det samme innhold som et tidligere forslag fremmet etter denne bestemmelse
  • Initiativretten kan ikke brukes for å omgjøre vedtak som kommunestyret har fattet i budsjett-sammenheng, og et forslag kan heller ikke fremmes to ganger i løpet av samme valgperiode

 Nyttig informasjon

Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) har egen nettportal for innbyggerinitiativ minsak.no

Innbyggere som vil benytte seg av denne ordningen kan sende sitt forslag til Rana kommune v/ Ordfører, Postboks 173, 8601 Mo i Rana.

Opprettet: 26.04.2013 07:55