Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider
 Lytt til tekst        
Undermeny

Jod-tabletter

Myhre, Ulla Endret:09.05.2018 12:44

Alle kommuner er pålaget en planleggingsplikt for atomulykker og andre stålingsulykker.

jodtabletter.JPGJodtablettene vil deles ut når kriseutvalget for atomberedskap har gitt anbefaling om å ta jodtabletter etter atomhendelse. Tiltaket vil ofte iverksettes sammen med en anbefaling om å oppholde seg innendørs opptil 2 døgn. Hold deg orientert via radio, TV og internett fordi situasjonen kan endre seg raskt.

Hvorfor ta Jodtabletter?

Jodtabletter er et beskyttende tiltak ved atomhendelser med utslipp av radioaktivt jod.Radioaktivt jod tas opp i skjoldbruskkjertelen når man puster inn forurenset luft og/eller inntar forurenset mat og drikke.Tilskudd av naturlig jod (jodtabletter) blokkerer opptaket av radioaktivt jod i skoldbruskkjertelen og forebygger derfor kreft i skjolbruskkjertelen hos barn, unge, gravide og ammende.

Merk at det ikke er alle typer hendelser der anbefaling om å ta jodtabletter er et aktuelt tiltak. Det er derfor svært viktig å følge med i nyhetene etter en atomhendelse for å se om det kommer anbefaling om å ta jodtabletter.

Hvem skal ta jodtabletter?

Det er bare barn og unge under 18 år samt gravide og ammende kvinner som skal ta jodtabletter.

Utlevering av jodtabletter

Hvor selve utleveringen vil skje avhenger av når atomhendelsen skjer og hvor lang tid det tar før de radioaktive utslippene når frem til Rana kommune. Kommunens kriseledelse vil gi informasjon om utdelingssteder i alle tilgjengelige informasjonskanaler når det blir aktuelt. Det kan hende utleveringen vil skje ved oppbevaringsstedene, eller ved skolene og barnehagene så det er viktig å følge med i nyhetskanalene og på kommunens nettsider for informasjon om hvor utleveringen skal skje.

Oppbevaringssteder for jodtablettene

I Rana har vi lagret tablettene på 7 ulike steder basert på fordeling av innbyggere og avstander. Disse er: Gruben sykehjem, Ytteren sykehjem, Selfors sykehjem, Hauknes omsorgsbolig, Utskarpen bosenter, Storforshei skole og Rådhuset.


Doseringstabell for jodtabletter

AldersgruppeMengde kaliumjod i mgAntall tabletter à 65 mg
Opptil 1 mnd. - nyfødt161/4
Fra 1 mnd. til 3 år, spebarn321/2
Barn fra 3 til 12 år651
Ungdom fra 12 til 18 år1302
Gravide kvinner og ammende1302

 

Kontaktperson: Kommuneoverlegen

 Relevante lenker

Opprettet: 16.01.2018 13:01