Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider
 Lytt til tekst        
Undermeny

Jod-tabletter

Myhre, Ulla Mariann Endret:29.10.2018 13:34

Rana kommune har et lager med jodtabletter (Kaliumjodid Recip 65 mg) til barn og unge under 18 år samt gravide og ammende. Disse vil bli delt ut kun dersom det skjer en atomulykke og det kommer råd fra myndighetene om å dele dem ut.

Råd om å ta jodtabletter i forbindelse med en atomulykke kommer ofte samtidig med råd om å oppholde seg innendørs i opptil 2 døgn. Derfor anbefales det å ha jodtabletter lagret hjemme slik at man slipper å dra ut å hente de. Statens strålevern anbefaler alle under 40 år, gravide, ammende eller de med hjemmeboende barn å ha jodtabletter hjemme. Fra 1. november 2018 kan du kjøpe tablettene reseptfritt i apotek (Jodix 130 mg).

jodtabletter.JPGOm det skjer en atomulykke må du holde deg orientert via radio, TV og internett fordi situasjonen kan endre seg raskt.

Hvorfor ta Jodtabletter?

Jodtabletter er et beskyttende tiltak ved atomhendelser med utslipp av radioaktivt jod. Radioaktivt jod tas opp i skjoldbruskkjertelen når man puster inn forurenset luft og/eller inntar forurenset mat og drikke.Tilskudd av naturlig jod (jodtabletter) blokkerer opptaket av radioaktivt jod i skoldbruskkjertelen og forebygger derfor kreft i skjolbruskkjertelen hos barn, unge, gravide og ammende.

Merk at det ikke er alle typer hendelser der anbefaling om å ta jodtabletter er et aktuelt tiltak. Det er derfor svært viktig å følge med i nyhetene etter en atomhendelse for å se om det kommer anbefaling om å ta jodtabletter.

Hvem skal ta jodtabletter?

Om det blir aktuelt vil myndighetene gi nærmere råd om hvilke grupper av befolkningen som skal ta tablettene ved en atomulykke. Myndighetene vil også gi råd om når tablettene skal tas. 

Utlevering av jodtabletter fra kommunens lager til barn og unge, gravide og ammende

Hvor selve utleveringen vil skje avhenger av når atomhendelsen skjer og hvor lang tid det tar før de radioaktive utslippene når frem til Rana kommune. Kommunens kriseledelse vil gi informasjon om utdelingssteder i alle tilgjengelige informasjonskanaler når det blir aktuelt. Det kan hende utleveringen vil skje ved oppbevaringsstedene eller ved skolene og barnehagene, så det er viktig å følge med i nyhetskanalene og på kommunens nettsider for informasjon om hvor utleveringen skal skje.

Oppbevaringssteder for jodtablettene

I Rana har vi lagret tablettene på 7 ulike steder basert på fordeling av innbyggere og avstander. Disse er: Gruben sykehjem, Ytteren sykehjem, Selfors sykehjem, Hauknes omsorgsbolig, Utskarpen bosenter, Storforshei skole og Rådhuset. Merk at tablettene kan bli utdelt fra andre steder enn der de oppbevares, f.eks. ved skoler og barnehager - det er derfor viktig at du følger med i kommunens informasjonskanaler for å få vite hvor utleveringen skal foregå.


Kontaktperson: Kommuneoverlegen

 Relevante lenker

Opprettet: 16.01.2018 13:01