Krav om karantenetid for reisende til Norge

Endret:20.11.2020 18:08
Toll%20Foto_%20Roger%20Marthinsen%20Ranano

​Foto: Roger Marthinsen Ranano

​Regjeringen innfører krav om at personer som ankommer Norge fra et område med karanteneplikt, skal oppholde seg på et karantenehotell i karantenetiden på ti dager.

I Nordland er det besluttet å ha karantenehotell i Rana, Bodø og Narvik.

Rana kommune har inngått avtale med Scandic Meyergården hotell som skal fungere som beredskapshotell for kommunene på Helgeland.

Hvem gjelder dette for?

Regjeringen innfører krav om at personer som ankommer Norge icgenfra et område med karanteneplikt, skal oppholde seg på et karantenehotell i karantenetiden på ti dager.

• Alle innreisende til Norge som ankommer fra land og områder med høy eller særlig høy smitte ("røde" eller "grå" land) skal i karantene i 10 døgn.
  •  Innreisende fra andre land skal bo på karantenehotell i karanteneperioden. Informasjon om karantenehotell mottar du av politiet på grenseoverganger og ankomstpunkter til Norge.

Følgende innreisende skal ikke bo på karantenehotell:

• Personer som er bosatt i eller som eier bolig i Norge, og som oppholder seg i boligen eller på annet egnet oppholdssted.
  • Personer som er arbeidsreisende eller arbeids- og oppdragsgiver som sørger for egnet oppholdssted med enerom, er asylsøker eller overføringsflyktning (har egne ordninger).
  • De som er folkeregistrerte som bosatt og de som har meldt flytting til Norge, selv om de ennå ikke er folkeregistrert.
  • Norske studenter som studerer i ett av de nordiske landene. De trenger ikke gjennomføre karantene på karantenhotell selv om de ikke er folkeregistret i Norge.

Dokumentasjon

Det må ved innreise fremvises en negativ test for SARS-CoC-2 som ikke er eldre enn 72 timer før ankomst til Norge. Attesten må være på norsk, dansk, engelsk, fransk eller tysk. Se unntakene for dette på regjeringens nettside.

Transport

Hvis du ankommer grensen i egen bil skal du selv kjøre direkte til Scandic Meyergården hotellet (uten stopp) for å bli innlosjert i karantene i ti (10) dager fra du ankommer Norge. Hvis du har behov for transport kan du benytte deg av offentlig transport (med munnbind) på direkte tur til/fra hotellet. Det kan ikke benytte offentlig transportmiddel i karantenetiden. Hotellet vil bli varslet om at du er på tur. Bilen kan du parkere gratis utenfor hotellets område.

Opphold

Ved ankomst vil noen fra hotellet møte deg og vise deg til egen inngang. Kommunen betaler for hotell oppholdet inklusiv fullpensjon. Du må betale en egenandel på 500 kroner per døgn for privatpersoner og 1 500 kroner per døgn for arbeids-/oppdragsgivere. Barn under 10 år er unntatt for kravet om egenandel når de bor på rom med foresatte. Barn i alderen 10 til 18 år skal belastes med halv egenandle, det vil si 250 kr. per døgn.
I løpet av karantenetiden (10 dager) skal du ikke forlate karantenehotellet, med mindre du kan holde avstand til andre og følge smittevernreglene som gjelder.
Hvis du ønsker å reise tilbake til dit du kom fra, før karantenetidens utløp, må dette meldes til kommunen før avreise.

Helse

Hvis du føler deg syk skal du isolere deg og ta kontakt med lokalmedisinsk senter på dagtid tlf. 75 14 32 00 og på kveldstid legevakt tlf. 116117.
Du bør teste deg for covid-19 på en av kommunens teststasjon. Selv om man tester negativt under karanteneperioden, blir ikke karantenetiden forkortet. Ved observert brudd på karanteneplikten kontaktes politiet som vil vurdere eventuell strafferettslig forfølging. Se kommunens nettsiden for mer informasjon og rutiner for bestilling av testing. Lenke finnes nederst i dette informasjonsskrivet.

Spørsmål

Skulle du ha spørsmål i forbindelse med karantenen, ta kontakt med resepsjonen på hotellet som vil hjelpe deg.

icgenLenke til spørsmål og svar

​Rana kommune tlf. 75 14 50 00
ichtmBestille time til testing

Beredskapshotell Mo i Rana