Tre av fire vinnere til Prisvinnern er klare

Gisnås, Geir Endret:25.10.2019 12:58
kulturprisen%202018%20kopi

​I fjor var det Sven Henriksen som fikk Kulturprisen. I år er det Rana Kunstforening sin tur.

​Vinnerne av Rana kommunes kulturpris, Rana kommunes miljøvernpris og Brødrene Einar og Alfred Hansens ærespris er klare. Nå er det bare Byggeskikkprisen vi venter på.

Utdelingen skjer onsdag 20. november i Mo samfunnshus.

Oppvekst- og kulturutvalget i Rana kommune har tildelt Rana kommunes kulturpris for 2019 til Rana kunstforening.

Rana kunstforening tildeles kulturprisen for sitt utrettelige arbeid med å fremme billedkunst i Rana.

Kunstforeningens visjon er å styrke sin profil som en av Ranas viktigste samtidskunstinstitusjon. Rana kunstforening er blitt lagt merke til nasjonalt på grunn av sitt aktive virke og ikke minst skaffe profilerte og juryerte kunstnere. De har ingen fast ansatte. Alt er tuftet på frivillig arbeid.

Våren 2019 flyttet Rana kunstforening inn i nye lokaler sammen med Helgeland museum i bygget MOMENT. Det nye galleriet er 103 kvm., og åpningsutstiller var Magne Furuholmen.

Miljøvernprisen

Rana kommunes miljøvernpris 2019 tildeles TAG sensors for sin innovative satsning på en global løsning som vil kunne forbedre all transport og lagring av mat og medisiner. Ved å ta i bruk dette produktet vil matvarebransjen kunne redusere store mengder svinn og dette sees på som et viktig bidrag i den globale klima- og miljøsatsningen.

I verdensmarkedet for mat sendes matvarer over store avstander og til alle deler av verden. Globale tap i næringsmiddelindustrien utgjør totalt mer enn 750 milliarder dollar årlig. Tapene kommer primært av mangel på skikkelig anlegg, uriktig håndtering av mat, manglende prosedyrer og utilstrekkelig opplæring av ansatte i kjølebransjen. Omtrent en tredjedel av mat produsert i verden for konsum hvert år – ca 1,3 milliarder tonn, blir mistet eller kastet.

TAG Sensors er en lokal bedrift som ble etablert i 2012. Selskapet utvikler en løsning som vil kunne bidra til å redusere matsvinn og som har fått stor internasjonal oppmerksomhet. En databrikke formet som en utskriftbar etikett følger varen og gir oversikt over temperatursvingninger som produktene blir utsatt for i verdikjeden. Brikken sporer og logger temperatur under transport og lagring. Dermed får kunden økt datagrunnlag for å avdekke avvik og rette årsakene til avvikene.

Brikken inneholder ikke miljøgifter og behandles som vanlig avfall etter bruk.

Bedriften har mottatt et tilskudd på 1,4 millioner euro fra EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horizon 2020.

Brødrene Einar og Alfred Hansens ærespris

Utvalg for oppvekst og kultur i Rana kommune har tildelt Brødrene Einar og Alfred Hansens Ærespris til Trond Olsen. Han representerer Bossmo & Ytteren idrettslag.

Trond Olsen har vært en markant skikkelse innen idretten i Rana. Hans brede engasjement, også innen ski og fotball, er lagt merke til i idrettsmiljøet.

Innen fotballen er han spesielt lagt merke for hans arbeid med Bossmo & Ytteren sine parautøvere, og for skiidretten har han vært en pådriver for utviklingen av Skillevollen idrettspark.

Byggeskikkprisen

Byggeskikkprisen gikk i fjor til Sjøfronten. Om det blir kåret en vinner i år, og hvem det i så fall blir, vil bli bestemt ei ukes tid før prisene skal deles ut.

Prisene deles ut under "Prisvinnern" onsdag 20. november i Mo samfunnshus.

Opprettet: 25.10.2019 12:40