Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider
 Lytt til tekst        
Undermeny
  • Siste

Restaureringen har startet

Gisnås, Geir Endret:02.12.2019 00:29
Sovjetisk%20krigsgravmonument%20kopi

​Restaureringen av det sovjetiske krigsgravmonumentet har startet.

​Restaureringen av det sovjetisk krigsgravmonumentet på Mo kirkegård har startet. 

​Tor Reinhagli i BG Entreprenør har startet restaureringsarbeidet med det sovjetiske krigsgravmonumentet på Mo kirkegård. Det er satt opp et eget hus rundt monumentet slik at man få varme og godt lys til arbeidet.

Monumentet er unikt. Her ligger det 90 døde sovjetisk krigsfanger. I 1951 startet regjeringen "Operasjon asfalt" som skulle sørge for at alle krigsgraver med sovjetrussiske krigsfanger skulle åpnes, levningene flyttes til en sentral internasjonal kirkegård på Tjøtta. 

Men ranværingene ville det annerledes. Først vedtok formannskapet enstemmig en alvorlig henstilling til Forsvarsdepartementet om at gravene måtte få være i fred. På arbeidsplassene ble det mobilisert mot oppgravingen, og 2. november i 1951 møtte mellom 700 og 800 kvinner og menn på Mo kirkegård. Det førte til at Forsvarsdepartementet stanset planene om oppgraving og flytting. 

Monumentet har forfalt i stor grad, og det er mye arbeid som må gjøres. Krigsgravtjenesten i Kulturdepartementet har bevilget de 175 000,- kronene som det er antatt at arbeidet vil koste.

Krigsgravtjenesten kopi.jpgAnita Lauvås, Rana kommune, og Haakon Vinje fra Krigsgravtjenesten i kulturdepartmentet ved monumentet tidligere i år. 
restaurering sovjetisk krigsgrav kopi.jpg
Nå er vi igang.Opprettet: 18.10.2019 09:19