Rana og Bodø kommuner viser vei

Olsen, Connie Slettan Endret:26.05.2020 11:16
bærekraftnettverk%20bodørana

​Rådmann Robert Pettersen i Rana og Bodø-rådmann Rolf Kåre Jensen.

​Rana og Bodø viser vei for hvordan norske kommuner skal nå FNs bærekraftmål.

​I dag, 26. mai,  blir det nasjonale bærekraftsnettverket «Network of Excellence» konstituert.

Bærekraftsnettverket består av 12 kommuner og tre fylkeskommuner, og utgjør ryggraden i det nasjonale og FN-støttede prosjektet Bærekraftløftet. Formålet er å samle kommunal sektor til felles innsats for bærekraftig samfunnsutvikling.

Raskere nå målene
Rana og Bodø kommuner er så langt eneste nordnorske kommuner som deltar i nettverket.

- Utviklingen mot økologisk, sosial og økonomisk bærekraft går ikke raskt nok, og de fleste kommuner jobber ikke kunnskapsbasert og systematisk med bærekraftmålene. Nettverket skal utvikle arbeidsmåter og få på plass viktige forutsetninger slik at kommuner gjennom samarbeid lokalt kan nå bærekraftmålene raskere. Vi er glad for å kunne bidra til dette viktige arbeidet, sier rådmann i Bodø Rolf Kåre Jensen og rådmann Robert Pettersen i Rana kommune.

Bærekraftanalyse
Som et utgangspunkt for arbeidet er det i samarbeid med FN gjennomført en bærekraftanalyse. Nøkkeltall i analysen viser status for økonomisk, økologisk og sosial bærekraft til hver enkelt kommune i nettverket.  Det er første gang en slik innsamling av data i flere byer i samme land gjøres samtidig. Hvordan bærekraften er for Bodø vil bli presentert for Bodø formannskap 18. juni. Resultatene for Rana kommune presenteres i Rana kommunestyre 8. juni.

- Analysen forteller oss hvor vi har utfordringer og hvordan vi må prioritere for å bli mer bærekraftig. Resultatet av analysene vil danne grunnlag for kommunenes samfunnsplanlegging, sier Jensen og Pettersen.

Lokale tiltak
Regjeringen har gjennom «Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging 2019 – 2023» bestemt at FNs 17 bærekraftmål skal være overordnet mål for bærekraftig planlegging og samfunnsutvikling i Norge. Kommunene er viktige aktører i dette arbeidet på grunn av nærheten til befolkningen, lokalt næringsliv og organisasjoner. Målet er en større dugnad mot bærekraftig utvikling lokalt, som vil gi ringvirkninger nasjonalt og globalt.

- Dette innebærer flere lokale tiltak; alt fra politiske vedtak om overordnede mål til mobilisering av innbyggere og næringsliv. For å nå bærekraftmålene må vi jobbe smart, kunnskapsbasert og løfte sammen, sier rådmennene.

Disse deltar i nettverket
De som deltar i Bærekraftnettverket er Asker, Bodø, Bærum, Haugesund, Karmøy, Kristiansand, Kristiansund, Molde, Rana, Stavanger, Trondheim og Ålesund kommuner, samt fylkeskommunene Møre og Romsdal, Trøndelag og Viken.

Opprettet: 26.05.2020 11:10