Rana kommune blir elektrisk

Bratt, Tore Endret:02.07.2021 13:33
Elbiler

​Fra venstre: Ann-Marit Tverå, leder hjemmebaserte tjenester,  Sanne Salomonsen, sykepleier, Heidi Ramsvik, hjelpepleier, Gudrun Sjøset, helsefagarbeider, Jakob Dreyer, innkjøp. Alle Rana kommune.

​Hjemmetjenesten i Rana kommune er først ut med å ta i bruk elbiler i arbeidet sitt. 40 nye elbiler leveres til tjenesten i begynnelsen av juli, og de er de første av totalt 120 elbiler som kommunen skal lease i en femårsperiode. Med det reduseres klimautslippene fra kommunens bilpark med hele 62 tonn CO2 årlig.

​- Vi gleder oss til å ta de nye elbilene i bruk, sier Gudrun Sjøset, helsefagarbeider og Heidi Ramsvik, hjelpepleier, i Rana kommune. De var fredag 2. juli og hentet de første bilene etter at de var klargjort med Rana kommunes profilering.

Stor miljøgevinst

De 40 første bilene som leveres er av merket Hyundai, og når alle de rundt 120 bilene Rana kommune skal lease i årene framover er på plass, er det snakk om et betydelig kutt i utslippene av CO2 sammenlignet med dagens bilpark.

- Overgang til elbiler hos hjemmebaserte tjenester er ett av tiltakene for årets klimabudsjett i kommunen. Alene vil dette tiltaket gi et årlig kutt på 62 tonn CO2. Det tilsvarer nesten 60 prosent kutt sammenlignet med tidligere bilpark, forteller Ann-Marit Tverå, leder for de hjemmebaserte tjenestene i Rana kommune.

Har klimabudsjett

Rana kommune vedtok for øvrig sitt første klimabudsjett i 2020. Det skulle være et styringsverktøy for å nå kommunens klimamål, som er å redusere klimagassutslippene med 40 prosent innen 2030 og 90 prosent innen 2050. Kommunestyret vedtok i sak 140/20 "Anskaffelse av kommunale kjøretøy - miljøkrav" at 70 prosent av kommunens leide personbiler og 40 prosent av leide varebiler skal være elektriske nullutslippskjøretøy innen utgangen av 2026. Eide kjøretøy skal så lang som mulig være nullutslippskjøretøy.

Tilskudd til ladepunkter

Rana kommune har for øvrig fått tilskudd på 525.000 kroner av Miljødirektoratet til etablering 50 ladepunkter. Støtten dekker inntil 50 prosent av kostnadene. Miljødirektoratets støtteordning skal legge til rette for at kommuner erstatter sine fossile tjenestebiler med elektriske kjøretøy.

Opprettet: 02.07.2021 12:46