Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider
 Lytt til tekst        
Undermeny
  • Siste

Misforståelser om parkering i gågata

Gisnås, Geir Endret:01.04.2020 00:01
Gågate-P%20kopi

​Rana kommune har mottatt flere henvendelser fra folk som har misforstått oppslaget i avisen om endret parkering for forflytningshemmede. Men det er ikke slik at kommunen skal flytte alle disse parkeringsplassene som ligger i gågate-arealet. 

Det gjelder kun to parkeringsplasser i dette området.

- Ut fra skiltanmodningen og vedtaket som har kommet så skal det foreligge endring av skilt rundt gågatearealet. I dag står det forbudt for motorvogn. Skiltvedtaket innebærer at disse byttes med gågateskilt. Du må da ha tillatelse fra politiet for å kjøre inn i gågata. Vi håper det skal føre til mindre kjøring i gågate arealet, sier parkeringsinspektør i Rana kommune, Gunn Inger Fjellstad

- I Torgata nedenfor Rådhuset ønskes det at skiltene for forflytningshemmede, som ligger inne i selve gangarealet, fjernes/ flyttes ut av gågata. Dette ønskes fordi vi har vært vitne til flere skumle episoder i området

- Da det ble besluttet å legge ungdomsskolen i sentrum med over 900 elever så ser vi en stor økning med elever som går opp gågata før og etter skolen og i langfriminuttet. Det er observert flere farlige situasjoner i området rundt de to plassene for forflytningshemmede.

- De som parkerer på disse plassene, kjører ofte inn og rygger ut i gangarealet for enten å snu eller de kjører videre nedover gågaten for å komme seg ut igjen, forteller Fjellstad. 

I trafikkreglene så kan man fullt lovlig kjøre til en plass reservert for forflytningshemmede og stoppe for å drive av og påstigning.

- Dette er det veldig mange som gjør selv om passasjeren ikke har problemer med å gå. Mange stopper også bare på utsiden av blomsterbedene hvor parkeringsplassene ligger for å slippe av passasjer, for deretter å fortsette nedover gågata. Også taxier kjører ned dit for å slippe av passasjerer, sier parkeringsinspektøren. 

- Det er i tillegg økende trafikk av håndverkere som kjører ned og parkerer rundt i gågatearealet. Noen benytter til og med denne veien som snarvei for å komme seg fra en del av sentrum til en annen. 

- Elevene som kommer gående forventer ikke at det skal være masse biler som kjører i området som er beregnet for fotgjengere. 

- Vi ser helt klart problemet med å flytte disse to plassene ut av gågatearealet og jeg er ikke sikker på hva løsninga blir til syvende og sist. Dette må nok diskuteres nærmere for å finne ei løsning som blir brukervennlig for de forflytningshemmede samtidig som det blir trafikalt forsvarlig for de gående.

- Det som er uten tvil er at et eller annet må gjøres i området. Kanskje kan disse parkeringsplassene flyttes til et mindre trafikkfarlig sted, avslutter parkeringsinspektør Gunn Inger Fjellstad.

Gågate-parkering kopi.jpg

Opprettet: 06.03.2020 12:58