Meddommer 2021-2024

Myhre, Ulla Mariann Endret:06.11.2019 14:40
Tinghuset

Vil du bli meddommer? Du kan nå melde din interesse.​

​Hvilke oppgaver har en meddommer?

Meddommere er vanlige innbyggere som er med på å ta avgjørelser i rettsaker. Som meddommer kan du regne med å bli innkalt en til tre ganger i året. De fleste rettssaker varierer fra en til tre dager, men enkelte saker kan vare lenger.

Vervet som meddommer er en samfunnsplikt, og vanligvis får du fri fra jobb for å utføre vervet. Hvis du taper arbeidsfortjeneste, gis det erstatning for dette.

Vervet som meddommer i Rana tingrett og lagmannsretten innebærer at du er en eller en av flere meddommere som skal dømme sammen med juridiske fagdommere.

Se film om å være meddommer

Hvem kan bli meddommer?

Lovverket stiller krav til hvem som kan velges til meddommer i Rana kommune. Noen av disse kravene er at:

• du er folkeregistrert i Rana kommune
  • du er over 21 år og under 70 år ved valgperiodens start 01.01.2021
  • du snakker og forstår norsk
  • du er statsborger i Norge eller et annet nordisk land, eller har stått innført i folkeregisteret som bosatt i Norge de tre   siste årene.
  • utvalget skal bestå av like mange kvinner og menn.
  • utvalget skal ha en allsidig sammensetning, slik at det best mulig representerer alle deler av befolkningen.

Det gjøres oppmerksom på at det vil bli foretatt vandelskontroll

Hvordan bli meddommer?

Hvis du ønsker å være meddommer i Rana kommune i perioden 2021-2024 kan du melde din interesse her. Du vil bli kontaktet av kommunen når arbeidet med rekruttering av meddommere for denne perioden starter.

Trykk her for å melde din interesse

Mer informasjon

Les mer på domstolen.no https://www.domstol.no/straffesak/aktorene-i-retten/meddommer

Opprettet: 06.11.2019 08:15