Kommunale kraftinntekter utraderes

Olsen, Connie Slettan Endret:30.09.2019 15:37
foss

​Ordfører og leder av Industrikommunene, Geir Waage, mener skatteutvalgets innstilling vil utradere kommunale kraftinntekter.

​I en pressemelding skriver Waage:

Kraftskatteutvalgets innstilling NOU 16:2019: Skattlegging av vannkraftverk vil innebære følgende:

• Lovbestemte ordninger som konsesjonskraft og konsesjonsavgift avvikles.
    Dette er et brudd på samfunnskontrakten som lå til grunn for stortingets og kommunenes samtykke til utbyggingen - om at en del av verdiskapningen skal bli værende igjen i lokalsamfunnet.
  • Eiendomsskatten på kraftverk til skattemessig verdi. Utvalget foreslår at produksjonsutstyr, og installasjoner og fallrettigheter skal ut av grunnlaget. Dette betyr en reduksjon i eiendomsskatten for kommunene på ca 1.5 milliarder eller mer enn 2/3. Forslaget har også en uheldig profil, mest skatt når det er nytt og før det blir lønnsomt. Det blir kun skatt på bygning og tomt, ikke en andel av naturressursen.
  • Utvalget foreslår at kommunens inntektstap skal kompenseres gjennom økt naturressursskatt. Naturressursskatten inngår i inntektssystemet og fordeles til samtlige kommuner. Kommuner med naturressursskatt får mindre overføringer fra staten. De fleste kommuner får svært lite igjen av naturressursen som stilles til disposisjon. Fordelingen i inntektssystemet endres hyppig av staten og gir ingen forutsigbarhet for distriktskommunene.
  • Utvalget skulle finne ut om dagens skatteregime er til hinder for opprustning av eksisterende anlegg og nye utbygginger. Utvalgets konklusjoner er til hinder for å få til opprustning og nybygging av vannkraftanlegg. Det blir ikke en eneste kilowattime mere vannkraft dersom utvalgets innstilling blir vedtatt.
  • Når kommunene ikke får inntekter fra utbyggingene, vil kommunene sette seg imot nye utbygginger.
  • Dette går neppe igjennom politisk. Dersom dette skulle bli vedtatt er de distriktsoppgjør vi har sett til nå bare krusninger på vannet.
  • Kraftnæringen mener det er feil å fjerne de kommunale ordningene. Her går næringen og kraftkommunene sammen fordi kraftkommunene støtter næringen om at grunnrenteskatten er feil innretta.

Opprettet: 30.09.2019 15:29