Klart for Prisvinnern

Gisnås, Geir Endret:10.09.2019 14:25
kulturprisvinner%20Sven%20Henriksen

​Vinner av kulturprisen 2018 Sven Henriksen

​Onsdag 21. november kl. 20:00 blir det prisdryss i samfunnssalen i Mo samfunnshus. Da skal Miljøvernprisen, byggeskikkprisen, brødrene Einar og Alfred Hansens ærespris og kulturprisen deles ut.

I tillegg til prisutdelingene blir det underholdningsinnslag fra KammeRana, Nordland Teater og Mo hornmusikk. Dørene åpnes kl. 19:30.

​Miljøvernprisen

Rana kommunes miljøvernpris for 2018 tildeles BUA Mo i Rana AS for sitt bidrag til å utvikle kommunen som lavutslippssamfunn. BUA Mo i Rana er med på å redusere kjøp og salg av utstyr og bidrar til at det kastes mindre brukbart utstyr. Dette reduserer igjen avfallsmengden i kommunen.

Bedriften er med på å øke forståelsen for gjenbruk og flerbruk av ressurser.

Byggeskikkprisen

Sjøfronten og prosjektet «Vi løfter sammen» har en sterk stedsidentitet blant annet ved bruk stedegne materialer. Nordnorsk poesi gir en rød tråd gjennom hele prosjektet. Opparbeiding av sjøfronten har ført til vitalisering av området og det er et forbilledlig eksempel på hva gode uteområder betyr for folks trivsel, gode opplevelser og stolthet over byen sin.

Dette bidrar blant annet til positiv omdømmebygging og gir en inspirasjon til å videreutvikle andre sjønære områder og øvrige uteområder med høy kvalitet.

Brødrene Einar og Alfred Hansens ærespris

Lisa-Marie Karlseng Utland har i 2018 hatt et gjennombrudd som landslagsspiller. Hun var sterkt delaktig i at Norge kvalifiserte seg til sluttspillet i VM i 2019 i Frankrike. Høydepunktet var da hun scoret hattrick i kvalifiseringskampen mot Slovakia 31. august i år, og senere var med på å slå storfavoritten Nederland i siste kvalifiseringskamp.

Hun har gått gradene i lokalfotballen fra hun begynte rundt år 2000 som 8-åring i Gruben. Som 14-åring fikk hun oppleve å bli kretsmester med moderklubben Gruben IL.

Lisa-Marie spilte for Bossmo & Ytteren ILs damelag i 2007 og 2008 sammen med tvillingsøsteren Marlene som 15-åringer.

Årene etter fulgte med mange scoringer i toppfotballen for flere klubber, før det store gjennombruddet på landslaget i år.

Hun spiller nå for FC Rosengård. Lisa-Marie ble svensk cupmester i år og har hatt sin debut i Champions League denne sesongen.

Kulturprisen

Sven Henriksen en kunstner med høy samfunnsaktualitet, kvalitet og verdier som utfordrer, utvikler og styrker regionen og vår identitet.

Han har gjennom flere tiår bidratt i norsk kulturliv med en fantastisk stemme i norsk og nord-norsk kulturliv som dramaturg, sanger, skuespiller, standupartist, samfunnsdebattant og forfatter.

Sven er født i Malangen i Troms og flyttet til Telemark med familien som liten gutt. Men han har behold sine samiske røtter og sitt nord-norske lynne gjennom alle årene.

Siden 2005 har Sven Henriksen hatt Mo i Rana i Nordland som base og jobbet tett sammen med Nordland teater, men han har aldri vært fast ansatt ved teateret.

Som 40-åring begynte Sven Henriksen å skrive teaterstykker. I mars 2013 hadde stykket "Svarta Bjørn" premiere i Narvik under Vinterfestuka der. Teaterstykket "Svarta Bjørn" er en av de største forstillingene som Nordland Teater har satt opp, og ble en stor suksess for Sven Henriksen og Nordland Teater. I tillegg til å ha skrevet stykket spilte han en av hovedrollene i stykket.

Det har i løpet av årene blitt over 25 teaterstykker som han har skrevet, og nå skriver han på et stykke som er bestilt av Kilden kulturhus i Kristiansand.

I 2018 debuterte Sven Henriksen som forfatter med boka «Men hold da kjeft Henriksen». Boka bygger på bloggen hans, der han er en ivrig samfunnsdebatant med sterke meninger. Bloggen har berører mange mennesker og har flere tusen følgere.

Sven Henriksen har vært med i mange spillefilmer og tv-serier. Han var med i «Nissene over skog og hei i 2011», Kautokeino-opprøret i 2009, "Hotel Cæsar i 1998", "Sofies Verden 1998» og «Drømmefangeren 2005» for å nevne noen.

Prisvinnerne

bua.jpg