Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider
 Lytt til tekst        
Undermeny
  • Siste

Fremmede planter er en trussel mot norsk natur

Jørgensen, Kari Endret:07.11.2019 09:14
Tromsøpalme

​Tromsøpalmen er en av våre fremmede planter som vi ønsker  å bekjempe

​I Rana vil vi sette fokus på dette for å hindre spredning av fremmede skadelige planter.  Tenk over hva du gjør med ditt hageavfall - fremmede arter sprer seg raskt ut i naturen. 

Mange er harmløse, men noen sprer seg raskt fra eksempelvis hagen og ut i naturen, og kan gjøre stor skade.  Rana kommune har søkt om midler for å kartlegge og bekjempe spredning av disse fremmede artene. Denne kartleggingen trenger vi hjelp til, og vil komme tilbake med mer informasjon om dette til våren. 

I første omgang ønsker vi å rette fokus på hva du som hageeier kan gjøre for å bekjempe disse plantene når du rydder i hagen før vinteren. Avfall fra fremmede arter skal legges i egne lukkede poser og legges i en egen konteiner for destruering som står på HAF sitt hageavfallsmottak..

Det finnes mange arter av fremmedskadelige planter rundt om i Rana. Vi vil først og fremst prøve å bekjempe Kjempespringfrø og Tromsøpalme, men også Parkslirekne og Legepestrot.


Kjempespringfrø

Kjempespringfrø er en 1. årlig plante og forholdsvis lett å bli kvitt

Ved å klippe den ned rett før blomstring hindrer du den i å spre seg. Den blomstrer flere ganger i løpet av sommeren og må derfor klippes ned flere ganger. Avfallet legges i egne lukkede poser for destruering.

 

 


Tromsøpalme.PNG
Tromsøpalmen er en flerårig plante og ganske vanskelig å bli kvitt. 

Den har mellom 6000 og 8000 frø per skjem og sprer seg veldig raskt. Det er viktig å klippe bort blomstene slik at den ikke sprer seg.  Avfallet legges i egne lukkede poser for destruering. 

Gammelt kjerringråd for bekjempelse er å ha saltlake i røret.  

 

 


Parkslirekne.PNG

Parkslirekne er en flerårig, storvokst urt med et underjordisk system av kraftige røtter og  jordstengler.  

Arten kan i løpet av få år danne store bestander som fortrenger hjemlige arter. Spredningen skjer ofte ved at planten kastes ut fra hager og ved at løsrevne biter av røtter og jordstengler fraktes rundt ved transport av jordmasse.

Den spres både i ferskvann og saltvann og kan slå rot i strandkanter.  Planten spres spesielt ved kantslått.

Avfallet legges i egne lukkede poser for destruering.


 

 


Legepestrot.PNG
 


Legepestrot er en flerårig, grovbygd, vel halvmeter høy urt. Spredning skjer utelukkende med biter av røtter som følger med graveredskap, jordmasser med mere som fraktes av folk.

Arten er nesten umulig å utrydde når den først har etablert seg.  Planten må graves opp med alt av røtter.

Avfallet legges i egne lukkede poser for destruering
Opprettet: 09.10.2019 08:29