Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider
 Lytt til tekst        
  • Siste

Det går mot forbud mot salg av gassballonger

Gisnås, Geir Endret:12.04.2018 14:48
17%20mai%20kopi

​Årets 17.-mai-feiring blir etter all sannsynlighet uten gassballonger.

​Det går mot forbud mot salg av gassballonger i Rana. 17.mai-komiteen har sluttet seg til MPR-utvalgets enstemmige uttalelse hvor man ber om et forbud, slik flere andre byer har gjort.

​I uttalelsen fra Utvalg for Miljø, Plan og Ressurs heter det blant annet:

"Vi nærmer oss feiringa av 17.mai, og med det også høysesong for salg av heliumballonger til barna. Noen byer i Norge har forbudt salg av slike ballonger og det er også noe vi i Rana bør gjøre.

Det er flere grunner til dette:

En grunn er den forsøplingen disse ballongene fører til. De er laget av plast, og bevisstheten om at plast er et stort forurensningsproblemet er stadig økende. Da bør vi gjøre noe, og det å forby salg av disse ballongene er en liten ting vi kan gjøre for å dempe dette forurensningsproblemet.

En annen viktig grunn til å ha et slikt forbud er det faktum at helium er en ikke-fornybar ressurs som vi trenger til langt viktigere ting. Gassen helium brukes til viktige ting på et sykehus. Helium er verdens letteste gass og brukes som kjøling i MR- skannere. Ved hjelp av helium får vi best mulig detaljerte bilder når vi trenger medisinsk undersøkelse i MR.

Helium er en ikke fornybar ressurs, Det vil ta naturen millioner av år for å lage ny helium.

På bakgrunn av dette vil MPR utvalget i Rana be 17.mai komiteen om å gjøre de nødvendige grep slik at salg av heliumballonger ikke skal være lovlig i forbindelse med 17.mai feiringen i Rana".

Saken skal til behandling i formannskapet 8. mai og eventuelt kommunestyret 15. mai. Administrasjonen har begynt å informere ballongselgere som har bestilt plass i gågata at det etter all sannsynlighet går mot et forbud.

Opprettet: 12.04.2018 14:33