Begrenset åpingstid i barnehagene knyttet til Covid 19

Gisnås, Geir Endret:13.07.2020 10:00
barnehage_red

​Rana kommune har fått henvendelser angående begrenset åpningstid i barnehagene.

Her er en oversikt over hvordan kommunen har fulgt opp denne situasjonen.

​Covid-19 har medført endringer i samfunnet, også for barnehagedagen. Vi opplever at barnehager, foresatte og barn har tilpasset seg den nye hverdagen og måter vi nå kan omgås på en god måte.

Nye rutiner og regelverk er innført på mange arbeidsplasser for å hindre og begrense spredningen av covid-19. Det gjelder særlige regelverk for hvordan man skal håndtere dette i barnehager. For barnehagene startet det med stengning av barnehagene fra 13. mars.

Slik har kommunen fulgt opp situasjonen

Fra 16. mars ble det gitt et begrenset barnehagetilbud til blant annet barn av foresatte i samfunnskritiske funksjoner knyttet til covid-19, som ikke hadde noen annen mulighet til barnepass eller tilpasning fra arbeidsgiver.

Fra 20. april startet en gradvis åpning av barnehagene. Da fikk alle barna et begrenset tilbud. Barn av foresatte i samfunnskritiske funksjoner ble fremdeles prioritert og fikk tilbud hver dag.

Fra 27. april fikk alle barna tilbud hver dag med begrenset åpningstid. Kommunale barnehager har nå åpningstid fra kl. 08.00 – 15.00.

Private barnehager har selv ansvar for å vurdere behov for redusert åpningstid. De fleste barnehagene i Rana har valgt å følge kommunens åpningstid.

For barnehagene ble det i smittevernveilederen fra 29. mai innført en trafikklysmodell for å tilpasse blant annet kontaktreduserende tiltak mellom de ulike nivåene. Formålet med tiltakene i barnehagene, er å begrense utbrudd av covid-19. Da vi gikk fra rødt til gult nivå ble det skapt store forventninger om at vi skulle tilbake til normal drift.

Forskjellen på rødt og gult nivå har vi ikke vurdert som stor nok til at vi finner det forsvarlig å ha full åpningstid ut fra veileder og smittevernhensyn.

• Det skal være faste ansatte per kohort. Kohort er beskrevet som en fast gruppe med barn og voksne. Gruppene skal oppholde seg på faste plasser i barnehagen både ute og inne.
  • Ingen syke, verken barn eller voksne skal møte i barnehagen.
  • Det skal være god hygiene og forsterket renhold.
  • Det skal være kontaktreduserende tiltak.

Ungene skal stadig vaske hendene og ikke blande seg med de andre gruppene. For å sikre dette må vi ha tilstrekkelig med bemanning til enhver tid, og i minst mulig grad skal en voksen være alene med en barnegruppe. Jo mer vi utvider åpningstida, desto lenger og oftere blir en voksen alene med barnegruppa.

I tillegg til at barnehagene skal drives smittevernfaglig forsvarlig, må barnehageeier sikre at barnehagene ivaretar krav som følger av arbeidsmiljøloven, og krav til blant annet bemanning og innhold som følger av barnehageloven.

Alle arbeidsoppgaver, utover å være i lag med ungene, må ivaretas innenfor den ordinære arbeidstiden til de ansatte og før eller etter at ungene er tilstede. Dette er oppgaver knyttet til forberedelser, planlegging, evaluering, rydding, vasking, interne og eksterne møter.

Med dagens åpningstid ivaretar vi kravene, driften av barnehagen og ikke minst ungene. Dersom situasjonen knyttet til covid-19, veileder eller smitteverntiltakene endres, vil åpningstiden fortløpende bli vurdert.

Det har vært en krevende tid. Vi jobber kontinuerlig med å finne de best løsningene for barnehagene, barna og deres foreldre. Etter oppstart av nytt barnehageår høsten 2020, vil vi på nytt vurdere åpningstiden. Vi kommer tilbake med mer informasjon om åpningstidene.

Vi takker for et godt samarbeid og ønsker alle en god sommer.

Opprettet: 13.07.2020 09:44