Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
Natur og miljø

Jernverkets historie

​Norsk Jernverk ble grunnlagt i 1946 som et statsaksjeselskap etter stortingsvedtak. Det ble lagt til Mo i Rana på grunn av jernmalm- og vannkraftressursene i Rana. Produksjonen startet i 1955. I 1949 overtok jernverket Norsk Blikkvalseverk i Bergen og i 1964 Rana Gruber.

Norsk Jernverk ble kraftig omstrukturert i siste halvdel av 1980-årene. Etter at det i 1985 overtok Christiania Spigerverk fra Elkem, ble Spigerverket et heleid datterselskap av Norsk Jernverk, mens Elkem gikk inn med 20 % av aksjekapitalen i Norsk Jernverk. I 1988 ble et nytt eierselskap etablert (Norsk Jern Holding), og 1989 ble den malmbaserte stålproduksjonen i Mo i Rana og den skrapjernbaserte i Oslo avviklet. Kun den skrapjernbaserte stålproduksjonen i Mo ble beholdt, i dag i regi av Celsa Armeringsstål AS.

Fylkesleksikon.jpg
MO I RANA 1955: Interiør fra en av hallene ved Norsk Jernverk i Mo i Rana. Her arbeidere i arbeid ved elektrostålovnen. Denne ovnen drives med skrapjern, og får her tilsetning av visse stoffer. Når luka til ovnen er åpnet holder det flytende stålet en temperatur på 1600 grader. Foto: Sverre A. Børretzen / Aktuell / Scanpix

 

 

 Les mer

​I dag er Norsk Jernverk sitt område i Mo i Rana mer kjent som Mo Industripark, en av landets største industriparker.

2014-02-10_122835.jpg  Mo Industripark 

 Celsa.jpg  Celsa Armeringsstål AS

fesil.jpg Fesil Rana Metall 

Glencore Manganese Norway AS (har ikke egen hjemmesider)