Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider
 Lytt til tekst        
Undermeny

Elgjakt

Halse, John Gunnar Endret:19.09.2016 12:03

CWD (Chronic wasting disease) - Skrantesjuke hos hjortevilt

 Chronic wasting disease (CWD) er en smittsom sykdom som kan ramme hjortedyr som elg, hjort, rådyr og rein. Sykdommen er dødelig. Symptomer er blant annet avmagring og unormal oppførsel.

Som jeger har du en sentral rolle i å bistå med å hindre smittespredning og å skaffe oversikt over hvor utbredt sykdommen er. Her er en oversikt over hva du trenger å vite om skrantesjuke i forbindelse med jaktsesongen 2016.

 

Omfattende kartlegging i 2016

Mattilsynet og Miljødirektoratet planlegger å teste ca 15.000 hjortedyr (elg, rådyr, hjort og rein) for skrantesjuke i 2016. Dette omfatter prøvetaking av alle hjortedyr som dør eller blir avlivet som følge av sykdom eller skade, inklusive trafikkdrepte, i hele landet. I tillegg skal det tas prøver av hjortedyr som blir felt under jakt i utpekte områder.

Skrantesjuke er en dyresykdom som har svært liten risiko for å smitte mennesker. Nye analyser fra Veterinærinstituttet viser at det potensielt kan være to typer skrantesjuke i Norge. Rådene vi nå har fått fra Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet gjør at vi inntar en aktiv føre var-holdning knyttet til kjøtt fra dyr som tester positivt. Det er svært liten risiko for smitte til mennesker fra dyr eller kjøtt. For å være på den sikre siden så vil kjøtt fra dyr som tester positivt likevel ikke gå inn i matkjeden.

Jegere som får positive prøveresultater blir kontaktet av Mattilsynet, slik at kjøtt og slakteavfall blir destruert. Du bør derfor oppbevare kjøttet og ikke levere det videre før prøvesvaret er klart. Prøvesvarene vil komme fortløpende og tar ca. 2 til 4 dager.

Elgjakta høsten 2016 vil foregå som normalt i Rana. Det skal ikke tas prøver av felte dyr i jakta. Hvis det oppdages dyr som er avmagret med unormal oppførsel skal Rana kommune / mattilsynet varsles. Kommunen er pålagt å ta prøver av fallvilt / trafikkdrepte elg og sende inn prøver av disse.

 

 

Forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangstFelt elg i Rana.png 

 

Rana kommune er inndelt i  5 elgvald / elgregioner:

 

​Elgvald​Valdansvarlig​Telefon
​1. Vest​Terje Sjåvik​91 11 13 04
​2. Svartisen​Helge Guldvik​99 41 73 18
​3. Dunderlandsdal​Nils Arne Holgersen​41 10 12 81
​4. Plurdal / Grønfjelldal​Roger Rabben​97 61 20 16

​5. Syd

Gunnar Johansen

​90 06 58 13

 

Innenfor et vald / elgregion finnes mange mindre geografiske områder - jaktfelt. 

 

Opprettet: 14.11.2013 10:51