Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Solarium

Nygård, Tilde Endret:29.09.2017 11:02
 

​​​​Meldeplikt for virksomheter med solarium

Virksomheter som tilbyr soltimer, solarium, og solstudioer, er meldepliktig både om hygienekrav og oml strålevern. Lokaler som benyttes til solarium omfattes av forskrift om hygienekrav for frisør-, hudpleie-, tatoverings-​ og hulltakingsvirksomhet m.v., og forskrift om strålevern og bruk av stråling.

Det skal sendes melding til:

Rana kommune, Postboks 173, 8601 Mo i Rana eller epost til postmottak@rana.kommune.no
Skjema melding og godkjenning hygien​ekrav
Vedlegg til meldeskjema for solarier

Statens strålevern, angående strålevern i solarier. For krav og meldeskjema, se Statens strålevern sine nettsider for informasjon til eiere av solarium.
​​

Ekvivalenskoding

Fra 1. mai 2014 tillater Strålevernet kun at det brukes rør merket med ekvivalenskode, og alle solarier må ha et ekvivalenskodeintervall. Rørlistene på Strålevernets nettsider, inkludert erstatningsrørlistene, tas bort fra samme dato.

Ekvivalenskode på rør 
Alle solarierør som produseres i dag, skal ha en kode stemplet på røret. Denne koden kalles en ekvivalenskode og forteller hvor sterk UV-stråling røret avgir og hvor stor andel av strålingen som er kortbølget.

Ekvivalenskodeintervall på solarier 
Alle solarier med fluoriserende rør som kommer på markedet i dag, skal være merket med et ekvivalenskodeintervall bestemt av ekvivalenskoden til den eller de rørtypene solariet ble oppmålt med. I solariet kan det benyttes alle typer rør så lenge ekvivalenskoden er innenfor det oppgitte intervallet.

Overgang til ekvivalenskoding for eksisterende solariemodeller 
Eksisterende solariemodeller bør måles opp på nytt med de rørtyper (med ekvivalenskode) som skal benyttes. Melding må sendes til Strålevernet, og denne må vedlegges målinger som viser at solariet tilfredsstiller kravene til UV-type 3. Solariemodeller som ikke er oppmålt med rør med ekvivalenskode innen mai 2014, får tildelt ekvivalenskodeintervall som tilsvarer dagens erstatningsrør.

Hjemmel for kravet 
Strålevernforskriften § 36 krever at solariene skal være i samsvar med harmonisert standard for solarier, Europastandard EN 60335-2-27, og denne sier at alle solarier med fluoriserende rør skal være merket med ekvivalenskodeintervall som identifiserer rørene som kan benyttes i solariet. 

Oppslag om anbefalte solingstider skal alltid tilpasses de rørene som er i solariene. 

​Følg med på Strålevernet sine nettsider www.nrpa.no for å holde dere løpende orientert.


Helsetjenesten i Rana kommune fører tilsyn med virksomhetene når det gjelder hygienekrav og stråling. Ta kontakt med helsetjenesten (tel: 75144459) for informasjon om tilsynsbesøk og aktuelt lovverk.

Opprettet: 15.05.2013 12:19