Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Ha brannøvelse hjemme

Kvitnes, Bjørn Endret:29.12.2017 13:58
Nasjonal%20brannøvelse

Det viktigste stedet man kan ha brannøvelse, er hjemme i egen bolig.​

​Det er hjemme du tilbringer mest tid. Og du sover mye av den tiden du tilbringer hjemme.

Innholdet i en brannøvelse i hjemmet vil variere mye, alt etter antall og alder / alderssammensetning på dem som bor i boligen. I de enkleste tilfellene kan det rett og slett være en kontroll av at brannvernmateriell (røykvarslere, brannslukningsapparat o.l) er i orden og ar alternative rømningsveier er farbare. I større familier og spesielt der det bor barn, bør man organisere en "realistisk" øvelse der man utløser brannalarmen og gjennomfører rømning.

  • Hele familien bør i fellesskap lage en plan for hva man skal gjøre i tilfelle brann.
  • Avtalt møtested utenfor boligen er svært viktig. På denne måten får man raskt oversikt over om alle har kommet seg i trygghet.
  • Test alle alternative rømningsveier som f.eks. brannstiger slik at dere vet at de fungerer.
  • Test røykvarsleren regelmessig.
  • Se til at brannslokningspparatet er lett tilgjengelig og klart til bruk. Se etter at apparatet er uten skader, at plomberingen er på plass og at manometeret står på grønt. Vend apparatet regelmessig. La feieren kontrollere brannslukningsapparatet når han er på eiendommen for feiing eller tilsyn.
  • Evaluer øvelsen. Fungerte alt som dere hadde tenkt? Bør noe gjøres anderledes neste gang? Utbedre feil og mangler som oppdages.

Spesielt i småbarnsfamilier er det viktig å ha brannøvelse. Små barn blir lett skremt av røykvarsleren eller andre farlige situasjoner og kan gjerne finne på å gjemme seg i stedet for å rømme huset. Ved å øve kan man unngå dette. La større barn hjelpe dem som er mindre.

Opprettet: 24.09.2013 15:05