Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider
 Lytt til tekst        
Undermeny

Stenger matrikkelen og grunnboka

Olsen, Connie Slettan Endret:06.01.2020 08:06
Hus

Er du i gang med å endre eiendommen din? Vi gjør oppmerksom på at matrikkelen og grunnboka blir stengt i slutten av desember. 

Hvis du er i gang med en delings-, seksjonerings- eller sammenslåingssak, ønsker vi å gjøre deg oppmerksom på at matrikkelen og grunnboka stenger en kort periode ved slutten av året. Det vil kunne påvirke tidspunktet for matrikkelføring og tinglysing av eiendomsendringen.

Matrikkelen
Matrikkelen stenges for all oppdatering i perioden 13. desember kl 18.00 til utløpet av 1. januar 2020. Totalt ni virkedager. Vi gjør det vi kan for å rekke fristen for de sakene som allerede er kommet inn til oss.

Grunnboken
Grunnboka stenges for all oppdatering i perioden 27. desember kl. 20.00 til utløpet av 1. januar 2020. Totalt én virkedag. Dokumenter som du skal tinglyse, bør du send til Statens Kartverk i god tid før fristen.

Hvorfor blir det stengt?
Stengingen av grunnboka og matrikkelen blir gjort for å 

  • sikre at kommune- og regionreguleringene blir ivaretatt i matrikkelen og grunnboka fra 1. januar 2020, når reformene trer i kraft
  • redusere risiko og sikre kvalitet for 110 millioner dataendringer i matrikkelen og grunnboka
  • redusere risiko ved digital flytting av 3,6 millioner innbyggere
  • sikre at andre registereiere får tid til å forberede sine systemer med data fra matrikkelen og grunnboka

 Konsekvenser
Stengingen vil få følgende konsekvenser:

  • Ingen av landets kommuner kan gjøre registreringer i matrikkelen i perioden den er stengt.  Det betyr blant annet at vi ikke vil få etablert nye eiendommer, adresser eller bygninger og heller ikke kan få gjort endringer på eksisterende.
  • Saker som krever registrering i matrikkelen før tinglysing kan ikke sendes til tinglysing i perioden.
  • Kommunen kan ikke føre opplysninger om konsesjon i matrikkelen.
  • Kommunen kan behandle egenerklæring om konsesjonsfrihet, men skjema må da sendes inn på papir med riktig signatur. Etter at kommunen har behandlet egenerklæringen må dere selv sende egenerklæringen til Kartverket.
  • Det blir ingen tinglysing i perioden grunnboka er stengt.

Kartverkets innsynstjenester, eksempelvis Seeiendom og E-handel, er tilgjengelige gjennom hele perioden registrene er stengt. Tjenestene vil vise data fra frystidspunktet.

For mer informasjonOpprettet: 02.12.2019 07:09