Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider
 Lytt til tekst        
Undermeny

Installasjon av ildsted

Kvitnes, Bjørn Endret:29.12.2017 12:54

Under dette temaet vil vi ta for oss formelle krav til valg av ildsted og montering av ildsted.

Meldeplikt
Nytt ildsted skal meldes inn til kommunen (feietjenesten).

Feietjenesten utfører kontroll av nyinstallert ildsted dersom man ønsker dette. Installasjonen vil ellers bli kontrollert ved neste tilsyn.

Krav til rentbrennende ildsteder ved ny montering
Vedfyring kan bidra vesentlig til luftforurensning i nærmiljøet. Det stilles derfor krav om begrensning av partikkelutslipp fra lukkede ildsteder.

Ved nyinstallasjon skal det være dokumentaert at utslippet fra ildstedet er under normkravet. Dette betyr i praksis at kun er nye ildsteder med rentbrennersystem tillates ved nyinstallasjon. Kravet om partikkelutslipp er et særkrav for Norge og det advares mot å kjøpe ildsted i utlandet. Ved kjøp av brukt ildsted bør man først forsikre seg om at ildstedet er rentbrennende.

Kravet har ikke tilbakevirkende kraft og ildsteder installert før 1997 kan omplasseres innenfor samme bruksenhet.

Det er gjort unntak fra utslippskravet for ildstedstyper som antas å forurense lite eller har kort brukstid. Følgende ildstedstyper er unntatt:

  • Åpne ildsteder. Åpne ildsteder anses å ha kort brukstid og således bidra lite til forurensningen.
  • Ildsteder for magasinfyring. Ildsteder med magasinerende effekt antas på grunn av utførelse og fyringsmåte å forurense lite. Unntaket omfatter kakkelovner og klebersteinsovner.
  • Ovner for matlaging og badstuovner. Ovner for matlaging og badstuovner antas på grunn av sitt fyringsmønster og driftstid å forurense lite og er derfor fritatt utslippskravet.
  • Bevaringsverdige ildsteder. Alle ovner produsert før 1940 er definert til å være bevaringsverdige. Nyere ildsteder kan vurderes av feiermesteren i hvert enkelt tilfelle.

Nye rentbrennende ovner gir 30-50 prosent mer varme enn gamle ovner, samtidig som partikkelutslippet reduseres med ca 75%. Nye ovner sparer dermed både lommeboka og miljøet. Før du kjøper ny ovn, tenk gjennom hvilket oppvarmingsbehov du har. De fleste klarer seg med ovner som gir rundt 6 Kwh. Det er lettere å fyre riktig i et ildsted som passer til ditt varmebehov.

Bruk fagfolk
Feietjenesten anbefaler å bruke fagfolk til montering av ildsted.

Opprettet: 15.05.2013 12:03