Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider
 Lytt til tekst        
Undermeny

Opp ned fyring

Kvitnes, Bjørn Endret:09.01.2018 09:29

Opp ned fyring. Nye ovner snur opp ned på fyringsteknikk og vedfyring

Tidligere var det vanlig man tente opp i ovnen i bunnen av bålet. Men i de fleste nyere ovner skjer opptenningen raskere og med mindre sot og forurensning, dersom man tenner opp på toppen av bålet. Man kan med fordel også tenne fra toppen på de fleste eldre ildsteder.

Spesielt i nyere ovner med overtrekk og sekunder luft høgt oppe i brenn kammeret, skal opptenningen skje på toppen av bålet. Praktiske forsøk og forskning viser at forbrenningen blir vesentlig renere og mer effektiv på denne måten.

Gassene fra veden behøver varme og luft for å brenne. Når man tenner opp fra toppen, vil strålevarmen fra forbrenningen varme opp veden under og sette i gang forbrenning i denne. Gassene fra veden stiger så opp til flammene over og antennes.

Legg  først inn et par kubber nederst i ovnen, bygg på med mindre ved stykker og helt finkløvet tennved på toppen. Legg 2 - 4 tennbriketter på toppen og tenn opp. La ovnsdøra stå litt på gløtt de første 5 - 10 minuttene, lukk døra og reduser trekken gradvis etter hvert som temperaturen i ovnen stiger, slik at det hele tiden brenner godt men med rolige flammer.

Dersom man tenner opp fra bunnen vill uforbrente gasser som utvikles i veden over gå opp pipa og danne partikler. Forsøk har vist att sammenlignet med opptenning i bunnen av bålet gir opp ned fyring:

  • Opp til 6 ganger reduksjon i partikkelutslippene fra store ovner og kakkelovner
  • Opp til 2 ganger reduksjon i partikkelutslipp fra mindre ovner

Partiklene inneholder energi som kunne varmet boligen din dersom de hadde blitt brent.

En annen fordel med opp ned fyring er at man unngår soting på glassdører.

Les mer om dette og andre tips om vedfyring i Håndbok i Effektiv og Miljøvennlig vedfyring.

Opprettet: 16.05.2013 15:45