Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Feil bruk kan skade fyringsanlegg

Kvitnes, Bjørn Endret:09.01.2018 09:54

For å oppnå god forbrenning er det viktig med nok luft. Men for mye trekk er heller ikke bra. Og det er ikke likegyldig hvordan trekken styres.

Riktig trekk

Kraftig fyring med store ilegg kan skade fyringsanlegg. Men også når ilegget i utgangspunktet er passe stort, kan for mye trekk og feil bruk av undertrekk kan skade og ødelegge både ovn og pipe.

En vanlig feil mange gjør, er å fyre med undertrekken åpen. Undertrekken er bare beregnet til opptenning.

Bruk overtrekken
Nye ildsteder er konstruert slik at lufttilførselen skal komme over bålet (sekundær trekk). Luften ledes ned langs døren og blander seg med gassene fra forbrenningen. Slik oppnås effektiv forbrenning med relativt lite tilført luft.

 

Undertrekk kan skade pipe og ildsted
Mange ovner har mulighet for undertrekk (lufttilførsel i bunnen av ildstedet, ofte via askeskuffe). Denne er kun beregnet for opptenning.

  • Undertrekken er kun beregnet for opptenning - ikke fyring.

Dersom undertrekk benyttes under fyring etter at forbrenningen er kommet skikkelig i gang, kan dette skade ovnen og pipe. Typisk er at askerist og hvelv i ildstedet deformeres. Innvendige skjermplater blir deformert, mens stein eller vermusittplater sprekker, blir porøse og går i oppløsning. I verste fall kan det oppstå sprekk eller deformering av selve ovnen.

Skorsteinen kan også ta skade. Typiske skader på skorsteinen er riss / sprekk i skorsteinens foringsrør som løper ut fra røykrørstilkoblingen og oppover. Ofte blir skorsteinselement porøse og smuldrer opp i området rundt røykrørsinnføringen.

Fyring med undertrekk gir også dårligere forbrenning, økt sotdannelse og askebelegg på glass i ovnen.

Opp ned fyring

Dersom man har ildsted med glassdør, vil denne bli grå etter kort tid når det benyttes undertrekk. Dette er aske som virvles opp og legger seg på glasset. Om man praktiserer "Opp Ned Fyring", altså tenner opp på toppen av bålet, kan man nesten helt unngå å bruke undertrekk. Dette vil igjen vesentlig redusere behovet for rengjøring av glassdør på ildstedet.

Ikke uten unntak
Denne artikkelen tar i hovedsak for seg nyere lukkede ildsteder og er ikke uttømmende. Det finnes ulike ildstedskonstruksjoner som brukes på ulike måter. Mange ildsteder, og i sær eldre ildsteder er ofte utstyrt med primær trekk, dvs. lufttilførsel direkte i bålet. Gamle koksovner har gjerne både undertrekk, primærtrekk og sekundærtrekk. Ta kontakt med feietjenesten, eller prat med feieren når han er på besøk dersom du har spørsmål om fyring og bruk av ildstedet.

Opprettet: 16.05.2013 15:25