Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider
 Lytt til tekst        
Undermeny

Fresing av skorstein

Kvitnes, Bjørn Endret:09.01.2018 12:26

Fresing av skorstein er mekanisk fjerning av såkalt beksot / blanksot. Slik sot kan vanligvis ikke fjernes med vanlig feiing. Som alternativ til fresing, kan sotet løsnes med kjemiske sotfjerningsmidler, før det deretter feies.

Fresing av skorstein faktureres i tillegg til feie- og tilsynsavgift.

Dersom det er mye beksot i skorstein vil feietjenesten kreve at det blir gjort tiltak. Alternativt kan det bli gitt fyringsforbud. Dersom det er mindre mengder beksot i skorsteinen vil feieren anbefaler tiltak, da gjerne kjemisk sotfjerning med påfølgende feiing.

Klargjøring
Ved fresing kan det bli noe mer trykk i skorstein enn ved vanlig feiing. Det er derfor viktig at spjeld og luker er forsvarlig stengt. Vi anbefaler at ildsteder og røykrør tildekkes om man er usikker på om de er tette. Det må være noen til stede under fresingen som kan se etter ildsteder og skorstein, og varsle i tilfelle det siver inn sot.

 

Feietjenesten har i det siste tatt i bruk nytt utstyr for slik sotfjerning, som gir mindre fare for overtrykk i skorsteinen og som er mer skonsomt mot skorsteinen.

 

Alternativ til fresing

Kjemisk sot fjerning kan være ett alternativ til fresing. Det finnes flere produkter for kjemisk sotfjerning. Felles er at disse tilføres gjennom forbrenning i ildstedet. Brukerveiledningen må følges nøye for å sikre et gosdt resultat. 

Det er viktig at skorsteinen feies etter at produktet har fått virke 2-3 uker. Dersom skorsteinen ikke feies kan problemet med beksot blir verre enn før bruk av produktet.

 

Beksot og fyring
Beksot / blanksot i skorsteinen kan føre til kraftig pipebrann. Beksot er ett resultat av ufullstendig forbrenning og har sammenheng med feil fyring eller dårlig ved kvalitet. Se vår side om fyring og fyringstips.

 

Opprettet: 15.05.2013 11:51