Utprøving av nettbasert opplæring av brannkonstabler

Kvitnes, Bjørn Endret:02.01.2017 13:00
Oljebrann

​Øvelse på slukking av oljebrann på Brann- og redningstjenestens øvingsområde.

​Brann- og redningstjenesten i Rana er som ett av fem brannvesen i Norge, tatt ut som pilot for utprøving av nettbasert opplæring av brannkonstabler.​

​​Brann- og redningstjenesten i Rana har i flere år gjennomført kursing av brannkonstabler og utrykningsledere på Helgeland. Kursene er gjennomført på oppdrag av Norges Brannskole.

Brann- og redningstjenestens dyktige medarbeidere har stått på og levert kurs av svært høg kvalitet. Resultatene og tilbakemeldingene fra disse kursene har vært svært gode.

Dette har blitt lagt merke til og nå ønsker Norges Brannskole at Rana, som ett av fem brannvesen, prøver ut en ny kursmodell for opplæring av brannkonstabler i deltidskorps.

Kurset består nå av en nettbasert teoridel (som tidligere ble gjennomført som klasseromsundervisning) og som før en praksisperiode på en uke. Brann- og redningstjenesten i Rana er positive til denne modellen for gjennomføring av kurs.

• Deltidskonstabler har andre jobber som skal ivaretas og det blir nå enklere å kombinere jobb med utdanning.
  • Det er gode erfaringer med denne typen kurs i andre sammenhenger.
  • Mindre resurskrevende for kursholder.
  • Lavere kostnader for kommuner som har brannkonstabler på kurs.

Grunnkurs for brannkonstabler tidligere gått over tre uker, med to uker teori og en praksisuke. Av erfaring vet vi at det kan være vanskelig for brannmannskaper i en del kommuner å få tatt fri fra sin ordinære jobb. Kommunene må dekke kostnadene til lønn for kursdeltakeren i tillegg til kurskostnadene. Spesielt i mindre kommuner har dette vært en utfordring. Vi tror at den nye løsningen kan redusere dette problemet.

Opprettet: 02.01.2017 12:28