Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Komfyrvakter redder liv

Kvitnes, Bjørn Endret:10.05.2017 12:12
Komfyrbrann

​Komfyrbrann rammer alle aldersgrupper

​Komfyren er hjemmets største brannkilde. Hver dag rykker brannvesenet i Norge ut til fem komfyrbranner.

De fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, men det er branner som starter om natten som tar flest liv.

Det pågår nå en nasjonal kampanje for å få flere til å montere komfyrvakt. Komfyrvakt redder liv.

​​Komfyrbrann

Komfyrbrann er den vanligste enkeltårsak til brann i Norske hjem.

Komfyrbrann rammer alle aldersgrupper, men særlig risikoutsatt er unge nattkokker etter en livlig kveld på byen og eldre som kan glemme eller sovne frå komfyren.

Selv om det er flere hendelser hos eldre, er det flest unge som kommer til skade eller dør som følge av komfyrbrann.

Komfyrvaktkampanjen

Komfyrvaktkampanjen er en nasjonal kampanje som pågår nå. Målet med denne kampanjen er å få flere til å montere komfyrvakt. Både hos seg selv og hos familiemedlemmer eller andre bekjente i risikoutsatte grupper. 

Som en del av kampanjen har DSB laget en film, der konsekvensene av en komfyrbrann illustreres gjennom en visning i en leilighet med en utbrent komfyr. Du kan se filmen og mer informasjon på:

http://www.sikkerhverdag.no/komfyrvakt-redder-liv/

Komfyrvakt

Med en komfyrvakt slår komfyren seg av når det oppstår farlige situasjoner. Formålet er å begrense skadene og hindre at en komfyrbrann utvikler seg til å bli alvorlig. Komfyrvakter redder liv.

En komfyrvakt består av en sensor og en strømbryter. Ved fare for brann starter komfyrvakten en alarm. Dersom ingen reagerer på alarmen, vil komfyrvakten kutte strømmen til komfyren.

Det finnes både komfyrvakt for fastmontering til det elektriske anlegget og komfyrvakt som kobles til via ledning til stikkontakt. Det siste alternativet kan man montere selv.

Opprettet: 08.02.2017 12:26