Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider
 Lytt til tekst        
Undermeny

Havmannprisen 2018 til Gøhril Gabrielsen

Gisnås, Geir Endret:10.10.2018 10:21
Havmannprisen%202018_Gabrielsen-Goehril_author_full

​Gøhril Gabrielsen er vinner av årets Havmannpris

​Gøhril Gabrielsen er vinner av årets Havmannpris for romanen "Ankomst".

Dette er en intens roman om utsatthet, om å søke en forutsigbar virkelighet, men oppleve nærværet av nye, foruroligende krefter i og utenfor seg selv. Her er det snakk om ankomster på flere plan. En ung kvinnelig forsker skal endelig få gjennomført forskningsoppholdet i nærheten av et fuglefjell i Finnmark der hun venter på at fuglene skal komme inn for å hekke. At hun venter på sin nye kjæreste gjør ikke ventetiden mindre spennende. Som leser kommer man lengre og lengre inn i sinnet på den kvinnelige forskeren, og lag på lag avdekkes både i forskerens tidligere opplevelser og i forskerens sinn. Med et knapt og presist språk klarer Gabrielsen å skape en spenning som nærmer seg en thriller, samtidig som viktige spørsmål om kvinners valg stilles.

Juryen vil komme med sin begrunnelse for Havmannprisvinneren i forbindelse med overrekkelse av prisen på Havmanndagen lørdag den 5.mai på Rana bibliotek.

Gøhril Gabrielsen, f. 1961, oppvokst i Honningsvåg, Kirkenes og Lakselv. Hun har siden 1990 bodd på Nesoddtangen i Oslo, og hun er utdannet sykepleier og tekstforfatter. Hittil har hun gitt ut fem romaner, og disse er:

  • Unevnelige hendelser i 2006
  • Svimlende muligheter, ingen frykt i 2008
  • Skadedyr i 2011
  • Din alltid i 2015
  • Ankomst i 2017

Av priser har hun mottatt Aschehougs debutantstipend i 2006, for sin første roman Unevnelige hendelser. I 2010 ble hun tildelt Tanums kvinnestipend, og i 2016 ble hun tildelt Amalie Skram-prisen.

I forbindelse med utdelingen at Amalie Skram-prisen ble dette sagt om henne.

Om Gabrielsens litterære produksjon er beskjeden i omfang, har vi her å gjøre med en forfatter av stort format. De fire romanene holder en jevnt høy kvalitet og er alle svært leseverdige. Romanene er mesterlig komponert og har en drivende spenning. Gørhil Gabrielsens forfatterskap fortjener å leses av langt flere. Eller vel så viktig; flere lesere fortjener å bli kjent med Gøhril Gabrielsens forfatterskap.

Prisen består av en pengesum på kr. 50 000 og et bildetrykk fra Helgeland Sparebank, et Ranaåkle fra Nordland fylkesbibliotek, Havmannpin, diplom og blomster fra Rana bibliotek og til slutt gave fra Ark bokhandel.

De øvrige nominerte til Havmannprisen er Kjersti Kolbotn for romanen «Jord», Ingvild Holvik for romanen «Premien for alt»  og Endre Lund Eriksen for ungdomsromanen «Baksiden».

Havmannprisen
Mo i Rana er med alle sine bibliotekfaglige institusjoner bibliotekbyen i Nord-Norge. Vi er stolt over også å være vertsby og vertsbibliotek for utdeling av Havmannprisen. Havmannprisen er så langt den eneste skjønnlitterære litteraturprisen som deles ut i Nord-Norge og er dermed unik i sitt slag. Prisen og utdelingen er koblet mot Havmannen i Mo i Rana, og i 2018 skal prisen deles ut for 20 gang.

Vi er også glad og stolt over det mangeårige samarbeidet mellom Rana bibliotek, Nordland fylkesbibliotek, Helgeland Sparebank og Ark bokhandel. Prisen ville ikke vært mulig uten dette samarbeidet.

Havmannprisen er knyttet til Havmannen som er Rana kommunes skulptur i prosjektet Skulpturlandskap Nordland. Havmannen har 25 årsjubileum i 2020.

Prisutdelingen vil foregå på Havmanndagen på Rana bibliotek lørdag 5.mai kl. 13.00 – 15.00.

Opprettet: 10.10.2018 10:00