Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider
 Lytt til tekst        
Undermeny

Havmannprisen 2019 til Katherine Nedrejord

Jørgensen, Kari Endret:29.04.2019 09:28
Kathrine%20Nedrejord%20Vinner%20av%20Havmannprisen%202019

​Gratulerer med Havmannprisen Kathrine Nedrejord

Kathrine Nedrejord får prisen for boka Forvandlinga.

Prisutdelingen vil foregå på Rana bibliotek lørdag den 4.mai.

Kathrine Nedrejord (f. 1987) er en norsk og samisk forfatter, dramatiker og scenekunstner, og kommer opprinnelig fra Kjøllefjord. Nedrejord debuterte i 2010 med romanen Transitt. Hennes andre roman, Trengsel, utkom i 2014 og i 2018 kom hun ut med romanen Forvandlinga.

Romanen Forvandlinga beskriver en selvopplevd fundamental hendelse, nemlig å bli voldtatt. Med boka Forvandlinga tar hun kontrollen over eget liv. Omtale om boka sier: K. blir utsatt for en overfallsvoldtekt, og selv om hun vil være pragmatisk og komme raskt over det, viser det seg at kroppen og psyken gjør som den vil. Men selv når livet er på sitt mørkeste finnes det kanskje måter å bygge det opp igjen.

Kathrine Nedrejord makter å skildre ubekvemme realiteter på lesverdige måter, i en dyptloddende og kjenslevar fortelling.

Statuttene for prisen sier at: «Havmannprisen er en litteraturpris som skal ha som formål å fremme nordnorsk litteratur. Ved tildelingen skal det legges vekt på bøker med skjønnlitterær og fortellermessig kvalitet. Prisen skal gå til forfattere med markant nordnorsk tilknytning. Prisen tildeles den boka som i året som gikk blir vurdert som den beste ut fra disse kriteriene.»

Juryen vil komme med sin begrunnelse for Havmannprisvinneren i forbindelse med overrekkelse av prisen på Havmanndagen lørdag den 4.mai på Rana bibliotek.

Bibliotekbyen i Nord-Norge, Mo i Rana er stolt vertsby for litteraturprisen Havmannprisen. Havmannprisen er den eneste litteraturprisen i Nord-Norge, og i mari 2019 skal den deles ut for 21.gang. Havmannprisen er knyttet til Havmannen som er Rana kommunes skulptur i prosjektet Skulpturlandskap Nordland. Havmannen har 25 årsjubileum i 2020.

De som står bak denne prisen er Helgeland Sparebank, Rana bibliotek, Nordland fylkesbibliotek og Ark Mo i Rana. Prisen består av en pengesum på kr. 50 000 og et bildetrykk fra Helgeland Sparebank, et Ranaåkle fra Nordland fylkesbibliotek, Havmannpin, diplom og blomster fra Rana bibliotek og til slutt gave fra Ark bokhandel.

De øvrige nominerte til Havmannprisen for bøker utkommet i 2018 er Ingeborg Arvola – Vilkår for liv, Ingeborg Eliassen - Du tror det ikke før du får se det og Odd Klippenvåg - Et elskelig menneske

Rana bibliotek forbereder nå årets Havmanndag og utdeling av Havmannprisen for 2018. Prisutdelingen vil foregå på Rana bibliotek lørdag den 4.mai.

Opprettet: 29.04.2019 09:25