Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider
 Lytt til tekst        
Undermeny

Fra Terra til flyplass – hvordan var det mulig?

På ti år har Rana kommune gått fra tom kommunekasse til 450 millioner i frisk kapital. Slik kan kommunen bidra til å realisere storflyplass på Helgeland.

køb - modell.jpgMen hvordan var det mulig? Svaret er langsiktig styring etter Rana-modellen med en kommunaløkonomisk bærekraftmodell (KØB modellen) som viktig verktøy. Og nå står kommuner i kø for å lære.

- Terra-saken viste oss hvor viktig det er med kontroll på kommuneøkonomien.
Vår KØB-modell var det verktøyet vi trengte for å kommunisere bærekraftig økonomi med politikerne, som mange synes er vanskelig. Modellen har ved praktisk bruk vist seg å virke, sier rådmann Robert Pettersen.

Rana kommune opplever en stor og økende interesse fra andre kommuner for å lære om og ta i bruk modellen. Kommunen deler mer enn gjerne, og forhåpentligvis kan Rana-modellen bidra til å skape flere kommuner som styrer langsiktig på en bærekraftig måte.
   
- Nord Universitet har i samarbeidsprosjektet fulgt vårt arbeid i følgeforskning. Prosjektet har vært til stor gjensidig nytte. Fylkesmannen i Nordland har fulgt prosjektet tett hele veien og bidratt med prosjektmidler. Det fireårige samarbeidsprosjektet avsluttes nå, men KØB-arbeidet videreføres i vanlig drift med ambisjoner om å utvikle modellen og verktøyet videre, sier Pettersen.

Rana kommune avholdt pressekonferanse tirsdag 13. oktober hvor KØB ble presentert. Her kan du se pressekonferansen i opptak.

 KØB på 3 minutter

 

 

 Kontaktinformasjon

  • ​kommunaldirektør Hege Nygård
    Telefon 75 14 51 22
    epost: hege.nygaard@rana.kommune.no

  • rådgiver Torstein Karlsen
    telefon 75 14 52 09
    epost: torstein.karlsen@rana.kommune.no