Kulturministeren bidro til verdensrekord

Gisnås, Geir Endret:14.08.2016 19:17
Souvas_31

​1242 souvas ble laget på én time ved Polarsirkelen.

​Kulturminister Linda Hofstad Helleland bidro søndag til verdensrekord i spising av den samiske retten souvas ved Polarsirkelen.

Den nye verdensrekorden landet til slutt på over 1 200 serveringer.

Fjerde og siste etappe av sykkelrittet Arctic Race of Norway startet i dag på E6 ved Polarsirkelen, hvor det før løpsstart ble satt verdensrekord med hele 1242 serveringer av den samiske retten souvas i løpet av 60 minutter.

Den lokal retten ble laget av kokken Svein Jæger Hansen, og servert av flere titalls medhjelpere. Både kulturminister Linda Hofstad Helleland, daglig leder i Arctic Race, Knut-Eirik Dybdal, ordfører i Saltdal, Rune Berg og ordfører i Rana kommune, Geir Waage, sa seg alle veldig godt fornøyde med retten.

- Dette var utrolig godt. Ikke bare ble det en flott verdensrekord, men det smakte også i verdensklasse, sa kulturministeren etter å prøvd den lokale retten.

Over 250 kg reinsdyrkjøtt

Den tradisjonelle, samiske retten souvas består av lettsaltet og røkt reinsdyrkjøtt, for anledningen servert i pitabrød med salat og dressing. For å oppnå verdensrekorden krevdes det over 250 kg med reinsdyrkjøtt og over 200 kg med hvitløksaioli.
Kokken var godt fornøyd når rekorden var et faktum.

- Vi satte oss som mål å ha 17 serveringer per minutt, og med det hadde vi klart 1000 serveringer. At vi overgår dette er kjempemorsomt, og spesielt at vi kunne gjøre det her på polarsirkelen, sa kokk Svein Jæger Hansen, som til daglig jobber for Scandic Meyergården i Mo i Rana.

Over 300 telt

Leder for arrangementet og daglig leder i Polarsirkelen friluftsråd, Knut Berntsen, sa seg godt fornøyd med arrangementet, og ikke minst oppmøtet og entusiasmen blant de tilreisende.

-  Vi er veldig glade for denne nye rekorden. Natt til i dag hadde vi 300 telt her, og selv om det høljet ned i løpet av natten, var det likevel kjempegod stemning blant både voksne og barn, sa Berntsen.

Noen timer før serveringen ble det også skapt en vennskapslenke av over fire hundre mennesker, hvor alle var kledd i lilla. Lenken ble laget i samarbeid med Bufetat.

Souvas_11.jpg

Fra venstre: Kulturminister Linda Hofstad Helleland, kokk på Scandic Meyergården, Svein Jæger Hansen, ordfører i Rana kommune Geir Waage, ordfører i Saltdal kommune Rune Berg og daglig leder i Arctic Race of Norway, Knut-Eirik Dybdahl

Opprettet: 14.08.2016 19:05