Rana kommune - Invitasjon til mammografiundersøkelse

Invitasjon til mammografiundersøkelse

Av: Jørgensen, Kari | Publisert: 01.08.2017 08:28:52 | Emneord: Forsiden
logo-mammo-120

Alle kvinner i Rana kommune født 1949 - 1968 inviteres til mammografiundersøkelse frem til 7. desember.  I alt 3240 kvinner vil få invitasjon til å få undersøkt brystene i mammografibussen vest for SEFFgården ved jernbanestasjonen.​

​Invitasjonen sendes i post eller i Digipost ut over høsten. Du får invitasjonen ca 2-3 uker før du har timen.

Hvor foregår undersøkelsen og eventuelle tilleggsundersøkelser?

Kvinnene vil bli invitert i forhold til bildetakningstidspunktet ved siste oppmøte. Nye kvinner blir fordelt mellom disse.  Bildetaking vil foregå i mammografibussen som står vest for SEFFgården ved jernbanestasjonen.

Alle som deltar i Mammografiprogrammet får svarbrev fra kreftregisteret eller sitt brystdiagnostiske senter, de fleste i løpet av 14 dager etter undersøkelsen. Om lag 4 prosent av kvinnene som møter til mammografi, blir innkalt til en grundigere undersøkelse. Dette vil finne sted ved Brystdiagnostisk senter på Nordlandssykehuset. Eventuell videre oppfølging vil normalt skje ved sykehuset.

Egenandel ved deltakelse er kr. 245,- Prisen inkluderer bildetaking og eventuell oppfølging.

Hva er Mammografiprogrammet?

Mammografiprogrammet er det offentlige tilbudet til kvinner i alderen 50 - 69 år om mammografi annen hvert år. Tilbudet gis i tråd med internasjonale anbefalinger. Regelmessig mammografi er i dag den viktigste metoden for å oppdage svulster i et tidlig stadium. Tidlig oppdagelse gir ofte bedre overlevelse, og øker sjansene for mer skånsom behandling.

I mammografiprogrammet kvalitetssikres tilbudet ved at alle bilder tydes av to røntgenleger. Dersom brystkreft oppdages, er rutinemessig oppfølging sikret ved det brystdiagnostiske senteret.

Målsettingen med programmet er å redusere dødeligheten av brystkreft blant kvinnene som inviteres. Oppmøte i Mammografiprogrammet er om lag 75 % på landsbasis. I forrige runde møtte 83% av kvinnene i Rana kommune.

Mer informasjon om Mammografiprogrammet på Kreftregisteret sine hjemmesider

Mer informasjon: