Rana kommune - Et ran og et brudd på samfunnskontrakten

​​​​​​​​​​

logo m til tjeneste.jpg

Et ran og et brudd på samfunnskontrakten

Av: Gisnås, Geir | Publisert: 08.11.2017 10:33:37 | Emneord: Forsiden
Geir%20Waage_02%20kopi

​Ordfører Geir Waage mener regjeringens forslag til endringer i skatt på verk og bruk og kraftverksbeskatningen er et ran og et brudd på samfunnskontrakten.

​- Regjeringens forslag til endringer i skatt på verk og bruk og kraftverksbeskatningen er et ran av kommunen og et brudd på samfunnskontrakten mellom kommunene, staten industrien, sier ordfører i Rana Geir Morten Waage.

- Disse inntektene er for kommunene en kompensasjon for de naturinngrep som er gjort og finansierer velferden i kommunene og tilrettelegging for ny industrivirksomhet, sier Waage.

- Dersom regjeringens forslag blir vedtatt vil det bety færre lærere og færre sykepleiere og at kommunene får mindre handlingsrom for å legge til rette for nye industrietableringer og annen næringsvirksomhet, mener Rana-ordføreren.

- Staten øker også sine inntekter fra grunnrenteskatten på bekostning av kommunene. Det er den lokale beskatningsretten som angripes, mener ordføreren i Rana kommune.

- Det må nedsettes et lovutvalg med mandat om mer detaljerte verdsettelsesregler, som kommune tidligere har bedt regjeringen om. Den lokale beskatningsretten må videreføres.

Bakgrunn:

Rana kommune vil over to år, i 2017 og 2018, miste 16,7 mill. kr i eiendomsskatt på kraftanleggene. Skattebortfallet hadde vært unngått dersom regjeringen hadde benyttet tidligere forskrift for fastsettelse av kapitaliseringsrenten, slik kommunene har bedt om.

Regjeringens forslag om å øke den statlige grunnrenteskatten vil føre til ytterligere tap i kommunens inntekter i årene fremover.

I tillegg foreslår regjeringen i Statsbudsjettet for 2018 å endre eiendomsskatten på verker og bruk, med virkning fra 2019. Det årlige skattetapet som følge av denne endringer vil trolig bli minst 12 mill pr år for Rana kommune, dersom dette blir vedtatt.

Regjeringen foreslår en overgangsregel hvor tapet fases inn over fem år. Forslaget er ikke mulig å gjennomføre, det er praktisk umulig å foreta en retaksering av alle næringseiendommer og verk og bruk i løpet av 2018 og en ny retaksering i 2019.

Summerer man effekten av alle endringene, herunder også forslaget om å endre reglene for produksjonsrelaterte nett, vil Rana kommune i verste fall få et årlig tap på 50-60 millioner. Dette vil gå ut over kommunens velferdstjenester, barnehage, skole og eldreomsorg.

Endringene som regjeringen foreslår kan få følgevirkning på øvrig beskatning av næringseiendom. Dette kan bety at dagens verker og bruk får vesentlig lavere eiendomsskatt, mens annen næringseiendom betaler eiendomsskatt som nå.

For bedriftene betyr forslaget at de må betale mer inntektsskatt til staten. Forslaget innebærer med andre ord en omfordeling fra kommunene til staten.

Sist oppdatert: 08.11.2017 10:45:14