Rana kommune - Egenerklæring om konsesjonsfrihet ved erverv av fast eiendom - elektronisk registrering

Av: Nilsen, Dag-Arnfinn | Publisert: 17.07.2017 10:14:54 | Emneord: Forsiden
Egenerklæring

​Erverv av fast eiendom krever som utgangspunkt konsesjon fra det offentlige. Mange erverv er fritatt fra konsesjon, og du trenger ikke levere full konsesjonssøknad. Grunnlaget for konsesjonsfriheten må likevel i mange tilfeller erklæres på en egenerklæring om konsesjonsfrihet.

​Det er kommunene som er konsesjonsmyndighet, og som behandler søknader om konsesjon. Kommunen kontrollerer også egenerklæringer om konsesjonsfrihet. I det tidligere papirbaserte tinglysingssystem måtte dokumentasjonen på at kommunens konsesjonskontroll er gjennomført legges ved dokumentene til tinglysing.

Nytt nå er at kommunene mottar egenerklæringer eller konsesjonssøknader på samme måte som tidligere. Men utfallet av kommunens lovpålagte konsesjonsbehandling/-kontroll føres da inn i en egen modul i matrikkelen. Egenerklæringer sendes etter dette ikke lenger tilbake til søkeren. Søker får imidlertid en tilbakemelding fra kommunen om at kontrollen er gjennomført.  Opplysninger om at konsesjonsforholdene er avklart er etter dette umiddelbart tilgjengelig for tinglysingen (Kartverket).

Rana kommune tilbyr nå i tillegg et elektronisk skjema for innsending av egenerklæring som registreres rett inn i vårt sak-/arkivsystem. Løsningen krever innlogging med elektronisk ID.

ichtmEgenerklæring om konsesjonsfrihet ved erverv av fast eiendom

icgenInformasjon fra Kartverket om konsesjonssystemet

icgenPDF-skjemaer