Rana kommune - 300 millioner til ny flyplass

300 millioner til ny flyplass

Av: Gisnås, Geir | Publisert: 01.02.2017 09:16:52 | Emneord: Forsiden
Samferdselsminister%20ketil%20Solvik-Olsen

​Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen kan gi klarsignal til bygging av ny flyplass på Hauan.

​"Rana kommune satser 300 millioner kroner på storflyplass. De håper at totalt 600 millioner lokale kroner skal få samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til å gi klarsignal til ny flyplass på Helgeland"

Dette skriver i dag E24/VG. Ranablad.no har en tilnærmet lik inngang på en artikkel om samme saken. De 600 millionene er 300 millioner fra kommunen uten forbehold, og 300 millioner fra det lokale næringslivet.

Rana-ordfører Geir Waage (Ap) er klar på hvorfor kommunen gjør dette:

«Vi trenger fortgang i denne saken. Vi regner med at dette vil bidra til en raskere prosess. Som vil øke verdiskapingen og skatteinntektene både for kommunen og staten,» sier Waage i en kommentar.

Rana kommune tapte en god del penger på Terra-saken, men er likevel en svært velstående kommune. Kommunen vil fortsatt ha betydelige beløp «på bok» etter å ha investert 300 millioner på flyplass.

Eksportverdiene fra nordlige Helgeland overstiger 10 milliarder kroner i året – det høyeste tallet for noen region i Nord-Norge.

«På anmodning fra samferdselsministeren har Rana kommune og næringslivet overlevert en skisse til finansieringsløsning. Statsråden og jeg er normalt ikke enig om veldig mye, men Ketil Solvik-Olsen skal ha skryt i denne saken for å vise handlekraft og kreativitet,» understreker ordfører Geir Waage.

Sjefen for Polarsirkelen Lufthavnutvikling (PLU), Henrik Johansen, har jobbet i 10 år for å få realisert flyplass-drømmen. Nå mener han at det første spadestikket nærmer seg:

«Flyplassen vil bli en enorm vekstimpuls som utløser store potensialer for vekst i industri, sjømatnæring og reiseliv. Det vil gjøre regionen mye mer attraktiv for økt bosetting og for å tiltrekke seg kompetanse og ny-etableringer,» sier han.

17 steder ble undersøkt om det kunne bygges en stor flyplass i regionen. Luftfartsmyndighetenes tester viste at bare ett sted egnet seg: Hauan i Rana kommune. Prosjektet har møtt en del motstand i noen kommuner, men har også stor støtte i noen andre kommuner.

Både ordfører Geir Waage og PLU-sjef Henrik Johansen er enige om at dette prosjektet er det viktigste i Helgeland for å skape ny vekst, men også åpne regionen for betydelig mer turisme.

Vinn-vinn for hele regionen:

«Alle i hele regionen kommer til å tjene på realiseringen. Betydelig billigere billetter, betydelig kortere reisetid, betydelig enklere vilkår for næringslivet – og betydelig flere besøkende fra inn- og utland,» er ambisjonene.

Hauan_03.jpg

Sist oppdatert: 01.02.2017 09:28:56