Rana kommune - Feil bruk kan skade fyringsanlegg
Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoe r Logg på

Feil bruk kan skade fyringsanlegg

Av: Kvitnes, Bjørn | Publisert: 16.05.2013 15:25:01 | Emneord: Feiing, Brann- og eksplosjonsvern

For å oppnå god forbrenning er det viktig med nok luft. Men for mye trekk er heller ikke bra. Og det er ikke likegyldig hvordan trekken styres.

Riktig trekk

Kraftig fyring med store ilegg kan skade fyringsanlegg. Dette er allment kjent. Men også for mye trekk og feil bruk av undertrekk kan skade og ødelegge både ovn og pipe.

En vanlig feil mange gjør, er å fyre med undertrekk i ildsted som ikke er beregnet for dette.

Bruk overtrekken
Nye ildsteder er konstruert slik at lufttilførselen skal komme over bålet (sekundær trekk). Luften ledes gjerne ned foran døren og blander seg med gassene fra forbrenningen. Slik oppnås effektiv forbrenning med relativt lite tilført luft.

Undertrekk kan skade pipe og ildsted
Mange ovner har mulighet for undertrekk (lufttilførsel i bunnen av ildstedet, oftest via askeskuffe). Denne er kun beregnet for opptenning.

  • Undertrekken er kun beregnet for opptenning - ikke fyring.

Dersom undertrekk benyttes under fyring etter at forbrenningen er kommet skikkelig i gang, kan dette skade ovnen og pipe. Typisk er at askerist og hvelv i ildstedet deformeres. Innvendige skjermplater blir også deformert, mens stein eller vermusittplater sprekker, blir porøse og går i oppløsning. I verste fall kan det oppstå sprekk eller deformering av selve ovnen.

Pipa kan også ta skade. Typiske skader på skorsteinen er riss / sprekk som løper ut fra røykrørstilkoblingen. Ofte blir skorsteinselement porøse og smuldrer opp i området rundt røykrørsinnføringen.

Fyring med undertrekk gir også dårligere forbrenning, økt sotdannelse og askebelegg på glass i ovnen.

Opp ned fyring

Dersom man har ildsted med glassdør, vil denne bli grå etter kort tid når det benyttes undertrekk. Dette er aske som virvles opp og legger seg på glasset. Om man praktiserer "Opp Ned Fyring", altså tenner opp på toppen av bålet, kan man nesten helt unngå å bruke undertrekk. Dette vil igjen vesentlig redusere behovet for rengjøring av glassdør på ildstedet.

Unntak
Denne artikkelen tar i hovedsak for seg nyere lukkede ildsteder og er ikke uttømmende. Det finnes ulike ildstedskonstruksjoner som brukes på ulike måter. Mange ildsteder, og i sær eldre ildsteder er ofte utstyrt med primær trekk, dvs. lufttilførsel direkte i bålet. Gamle koksovner har gjerne både undertrekk, primærtrekk og sekundærtrekk. Ta kontakt med feietjenesten, eller prat med feieren når han er på besøk dersom du har spørsmål om fyring og bruk av ildstedet.

Sist oppdatert: 15.11.2013 11:32:05
Dele innhold
​​​​

 

 

Rådmann:             
Ordfører:                  
Ansvarlig redaktør:  Webredaktør:          
​Robert Pettersen
Geir Waage 
Robert Pettersen
Kari Jørgensen
Sentralbord: 75 14 50 00
Epostpostmottak@rana.kommune.no                     
Servicetorget: 
Mandag kl. 09.00 - 15.00
Tirsdag - fredag kl. 08.00 - 15.00            

Besøksadresse:
Rådhusplassen 2, 8622 Mo i Rana
Postadresse: Postboks 173 8601 Mo i Rana
Org.nr:  872 418 032